У Кропивницькій громаді перейменували 300 вулиць з 2014 року (фото)

Перегляди: 804

З 2014 року на території Кропивницької громади перейменували 300 вулиць, а також чотири парки та п'ять скверів.

Про це під час брифінгу в Кропивницькій міській раді повідомив голова топонімічної комісії та секретар міської ради Олег Колюка.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Загалом на території Кропивницької громади 1075 об'єктів топонімії. Це вулиці, провулки, парки, проїзди, тупики тощо. З початку 2014 року перейменовано 300 вулиць, з яких 168 перейменували у 2022-2023 роках, а також ще чотири парки та п'ять скверів. Більше 50% ми перейменували після повномасштабного вторгнення», - поінформував Олег Колюка.

[caption id="attachment_177495" align="alignnone" width="640"] Голова топонімічної комісії та секретар Кропивницької міської ради Олег Колюка. Фото: Ігор Філіпенко, CBN[/caption]

Як повідомляло CBN, на наступному засіданні сесії Кропивницької міської ради розглянуть питання щодо перейменування 43 вулиць та провулків у Кропивницькому.

Серед них є провулок Успенський, який планують перейменувати на честь міста Баштанка Миколаївської області, адже сам там у березні 2022 року вдалось зупинити колону російських військ та зупинити наступ на центр України.

Вулиці Короленка хочуть змінити назву на Героїв-земляків. Як пояснив Олег Колюка, на честь захисників та захисниць з Кропивницького, які загинули на війні з росією.

Також не забувають вшанувати й інших видатних сучасників. Наприклад, Заслуженого художника України Андрія Надєждіна. Як повідомляло CBN, митець пішов з життя 19 жовтня 2022 року.

Олег Колюка додатково зазначив, що завдяки співпраці топонімічної комісії разом з Асоціацією жінок України "Дія" серед назв вулиць міста значно збільшилась кількість жіночих імен, до переліку яких входять княгиня Ольга, художниця Марія Приймаченко, письменниця Ганна Барвінок тощо.

Окрім того, за 2023 рік Кропивницька міська рада витратила 1,5 млн грн з бюджету на перейменування вулиць та провулків, переважно - на заміну адресних табличок та вказівних знаків.

«За 2023 рік замінено понад три тисячі адресних табличок. Також у нас з'явились вказівники вулиць на магістральних вулицях. Витрачено на це все 1,5 млн грн», - розповів Олег Колюка.

Секретар Кропивницької міськради наголошує, що додаткові витрати для жителів вулиць, які перейменували або перейменують, не буде. Нова назва вулиці автоматично оновлюється в державних реєстрах, тож оновлювати документи не треба.

Фотокореспондент CBN Ігор Філіпенко пройшовся вулицями Кропивницького й зафільмував адресні таблички ще зі старими назвами, процес заміни яких досі триває.