Як правильно їсти піцу: етикет і традиції

Перегляди: 785

Піца добре відома мільйонам гурманів по всьому світу. Її батьківщина — Італія, але в кожній країні страву можуть готувати по-різному, додаючи в рецепт специфічні інгредієнти. Це не проблема — універсальна страва смачна з м'ясом, ковбасками, овочами, кількома видами сиру і навіть улюбленими фруктами. Залежно від обставин, може виникнути дилема — як правильно їсти піцу, щоб не здатися смішним для оточуючих. Є різні способи і залежать вони від особистих уподобань і ситуації.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Правила подачі піци

У ресторані подають піцу ще гарячою, щоб сир був добре розплавлений, і порційно для кожного — маленьку, до 30 см у діаметрі. Значно рідше — одну велику для компанії з кількох людей. Саме такий вигляд має свіжоприготована піца у Кропивницькому, яку можна замовити для вечірки чи сімейної вечері в ресторані «Ікура».

В італійському ресторані відвідувачам принесуть також оливкову олію, часник і спеції. Не варто цьому дивуватися — інгредієнти призначені для змочування бортиків тіста, якщо людина має намір їх їсти. Альтернативою може бути соус. Їх досить багато — офіціант запропонує найкращий з урахуванням начинки в піці.

Важливе доповнення — традиційний напій. Італійці вибирають сік або мінеральну воду, а якщо піцу подають на вечерю — келих смачного вина. Американці, для яких страва стала смачним фастфудом, запивають її пивом.

Як правильно їсти піцу за етикетом

Тонке тісто з різними інгредієнтами їсти не завжди зручно: начинка легко розсипається — можна опинитися в ситуації, коли замість приємної вечері доводиться збирати шматочки по тарілці. Якщо діяти правильно, проблема не виникне.

В Італії заведено їсти піцу з ножем і виделкою, розрізаючи її на маленькі шматочки. Акуратно розділений пиріг легко підхоплювати і відправляти до рота — це унеможливлює розсипання начинки. До того ж процес цілком природний для ресторану, де поїдання піци руками може викликати відверте здивування. Якщо пиріг великий, приготований для кількох людей, потрібно спочатку перенести на свою тарілку один шматок, а потім братися за його поділ і поїдання.

Бортики з тіста зазвичай не їдять. Вони створюються для утримання начинки. Однак за бажання їх теж можна з'їсти, попередньо зануривши в оливкову олію з приправами або спеціальний соус, щоб було смачніше.

Коли можна їсти піцу руками

В Америці, як і в багатьох інших країнах, піцу не їдять із ножем і виделкою. В цій країні це не ресторанна страва, а фаст-фуд. Його їдять на ходу, на лавочці в парку, замовляють на роботу як перекус або додому для сімейної вечері. Запивають найчастіше пивом, а діти — соком або кока-колою. Щоб зручно їсти піцу руками, потрібно теж призвичаїтися.

Основу з тіста нарізають великими шматками у формі трикутника. Слід узяти свою частину, трохи загорнувши всередину боки, і починати їсти з гострої сторони, за бажання попередньо занурюючи в соус. Так вдається не розгубити начинку під час трапези. Бортики з тіста можна не їсти. Це норма, особливо, якщо людина намагається не споживати зайві калорії.

Як їсти піцу правильно, залежить від обставин. На вечірці чи в офісі зазвичай не використовують прилади, а от у ресторані поїдання руками може мати доволі дивний вигляд. Слід орієнтуватися за ситуацією. Найкраще придивлятися до того, як поводяться оточуючі. Особливо це актуально для туристів, які подорожують різними країнами.