На Кіровоградщині тариф на водопостачання покриває лише 63% собівартості

Перегляди: 1087

На Кіровоградщині тариф на водопостачання покриває лише 63% собівартості доставки води, а тариф на водовідведення - 86%.

Про це повідомило ОКВП "Дніпро - Кіровоград" у Facebook.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Як зазначається, у структурі тарифу на постачання води найбільша питома вага - заробітна плата працівників. Це майже 36% тарифу. Водогін має 2000 кілометрів мереж і десятки помпових станцій. Враховуються витрати на обслуговування, ремонт, очищення води та перевірку якості.

До 31% - це вартість електроенергії. Воду підіймають і доставляють споживачам потужні помпи, які споживають велику кількість електроенергії. Понад 14% має йти на погашення кредитів Світового Банку, які підприємство взяло заради модернізації обладнання.

Понад 6% у тарифі - це вартість реагентів для очищення води. Через те, що вода забирається переважно з поверхневих вод, доведення її до питного стану - тривалий і дорогий процес. Решта - податки, охорона стратегічних об’єктів, паливо-мастильні матеріали, запчастини.

Тариф на водовідведення: 20 гривень 76 копійок платять споживачі за відведення з їхніх квартир, очищення і повернення стоків у природу. Це вартість кубометра - 1000 літрів каналізації. У цій сумі зарплата - майже 50%.

Понад 26% витрачається на електроенергію, адже працюють кілька десятків каналізаційних помпових станцій та потужні очисні споруди в містах. Понад 12% - це сума кредиту Світового Банку, за кошти якого були повністю модернізовані, зокрема, очисні споруди обласного центру.

Ці витрати були розраховані на 2022 рік, та не відповідають дійсності у 2024. За цей час вартість електроенергії зросла на 41%, реагентів - в 2-3 рази, паливно-мастильні матеріали - у два рази, підвищився курс долара тощо.

У "Дніпро - Кіровоград" наголошують, що зарплата їхніх співробітників не збільшувалась вже три роки, та підсумовують, що нинішній тариф не відповідає реальним цінам і умовам життя. Тариф на водопостачання покриває лише 63% собівартості доставки води, а тариф на водовідведення - 86.

Через таку невідповідність тарифу підприємство змушене просити матеріальну допомогу у громад, щоб мати можливість нормально функціонувати і подавати воду людям.