Грошова допомога ВПО: що змінилось для переселенців на Кіровоградщині

Перегляди: 1728

На Кіровоградщині змінили умови виплати грошової допомоги вимушеним переселенцям у зв'язку з постановою №94 Кабміну, яку прийняли 26 січня 2024 року.

Про те, яким категоріям населення автоматично продовжать виплати та хто зможе подати заявку на отримання грошової допомоги розповіла заступниця директора департаменту соціального захисту населення Олена Михальченко під час брифінгу в Кіровоградській ОВА.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Автоматично продовжать виплати з 1 березня:

- пенсіонерам, у яких станом на 1 січня 2024 року розмір пенсії не перевищує 9444 грн (чотири прожиткові мінімуми осіб, які втратили працездатність);

- особам з інвалідністю I чи II групи, а також дітям з інвалідністю та тяжкими хворобами;

- дітям-сиротам та дітям, які позбавленні батьківського піклування, до 23 років;

- батькам-вихователям та прийомним батькам.

Інші категорії внутрішньопереміщених осіб, які й надалі хочуть отримувати виплати, мають подати заявку до ЦНАПу або уповноважений осіб селищних рад чи старостинських округів до 31 березня.

Аби отримати додаткові виплати на наступні 6 місяців потрібно відповідати наступним умовам:

- розмір доходу у родини не має перевищувати понад 9444 грн на одну особу (чотири прожиткові мінімуми осіб, які втратили працездатність);

- виплати можуть отримати ті родини, у яких є діти до 14 років або родина є багатодітною (троє і більше дітей до 18 років, які не перебувають в інтернатних закладах);

- також родини, члени якої доглядають за особою з інвалідністю I групи, або члени якої доглядають за тяжкохворою дитиною;

- виплати можуть отримувати на дитину, яка прибула без супроводу батьків, а також вагітні жінки (з 30 тижня вагітності).

Зі слів Олени Михальченко, станом на 1 лютого в Кіровоградській області на обліку перебувають 86,6 тис. вимушених переселенців, з яких 80 тис. переїхали на Кіровоградщину після повномасштабного вторгнення. Серед них: 44 тис. осіб - працездатні особи, 20,3 тис. осіб - діти до 18 років, 4,6 тис. осіб - люди з інвалідністю, 15,8 тис. осіб - люди пенсійного віку.

Також Олена Михальченко розповіла, що з початку року на Кіровоградщині переселенцям виплатили 140,1 млн грошової допомоги, а впродовж 2023 року - понад 1,8 млрд грн.

«За минулий рік ми виплатили допомогу на проживання на загальну суму понад 1,8 млрд грн. За січень 2024 року допомогу на проживання в області отримали 46,1 тис. сімей на загальну суму 140,1 млн грн», - поінформувала Олена Михальченко.

За інформацією омбудсмана Дмитра Лубінця, нині розмір виплат для переселенців - 2 тис. грн для дорослих осіб, 3 тис. грн - для дітей до 18 років.

Номер телефону Центру надання адміністративних послуг у Кропивницькому: 0522 308 790