Онкозахворюваність у Кіровоградській області перевищує загальнодержавні показники на 35%

Перегляди: 1232

Кіровоградська область з онкозахворюваності на 35% перевищує загальнодержавні показники, а місто Кропивницький – на 69%.

Про це повідомила Кропивницька міська рада у Facebook.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

В усьому світі 4 лютого відзначається День боротьби з раком. Онкологічні захворювання є одним із найбільших викликів для медицини у всьому світі. Такий діагноз має близько мільйона українців. Аби ще раз привернути увагу кропивничан до свого здоров’я і наголосити на важливості профілактики та раннього виявлення онкологічних захворювань, начальниця управління охорони здоров’я Кропивницької міської ради Оксана Макарук та експертка управління охорони здоров’я з терапії Дарія Думен провели брифінг сьогодні, 6 лютого.

«Україна посідає друге місце в Європі за темпами поширення раку. Щороку понад 160 тисяч жителів дізнаються, що вони – онкохворі. Кількість хворих на рак в Україні зросла у 35 разів за останні 10 років. Злоякісні новоутворення уражають в Україні кожного четвертого чоловіка і кожну шосту жінку, при цьому шанс захворіти істотно збільшується після 50-ти річного віку. Кіровоградська область з онкозахворюваності на 35% перевищує загальнодержавні показники, а місто Кропивницький – на 69%», - навела невтішну статистику Оксана Макарук.

За словами посадовиці, у структурі захворюваності по області перше місце посідає рак шкіри – 13,9%, друге – рак легені – 10,3%, третє – рак молочної залози – 9,2%, четверте – рак прямої кишки – 6,7%, п’яте – рак передміхурової залози – 6,6%.

Рак, як причина смерті, посідає друге місце у структурі смертності населення України і разом з серцево-судинними захворюваннями визначає рівень здоров’я наших співвітчизників.

Виникнення раку різко зростає у старшому віці, але щорічно онкологічні захворювання «молодшають». Серед чоловіків зростання кількості онкохворих починається десь з 45 років, у жінок — десь із 40 років. У цьому віці, наприклад, для жінок, у яких домінує хвороба молочної залози, починаються інваріативні зміни молочної залози і якщо жінка не в повному обсязі спостерігає за станом своїх молочних залоз, вона має дисгормональні зміни, то починаючи з 40 років ризик виникнення раку різко зростає.

«У Кропивницькому щорічно реєструється біля однієї тисячі первинних випадків онкологічних захворювань. Торік вперше рак виявлений у 1140 пацієнтів ( в 2022 році - 969), із них 26% осіб працездатного віку і 2 дитини віком до 15 років. З приводу злоякісних пухлин на обліку знаходиться 9 893 жителів міста, з них більше 5 років - 6 296 – хто своєчасно отримав спеціальне лікування», - пояснила Оксана Макарук.