Торік на Кіровоградщині у закладах освіти 17 разів знаходили золотистий стафілокок та кишкову паличку

Перегляди: 471

У 2023 році на Кіровоградщині в закладах освіти з об’єктів середовища життєдіяльності людей (обладнання харчоблоку, посуду, спецодягу тощо) відібрали 636 гігієнічних змивів, з них у 17 виявлені золотистий стафілокок та кишкова паличка.

Про це повідомляє ГУ Держпродспоживслужби у Кіровоградській області у Facebook.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

З метою контролю за дотриманням вимог санітарного законодавства в закладах освіти фахівці районних управлінь Держпродспоживслужби області у 2023 році проводили вибіркові відбори зразків та проб для лабораторного контролю.

Зокрема відібрали 120 проб готових страв на калорійність, 49 на якість термічної обробки та 4 на мікробіологічне забруднення. Згідно з результатами досліджень Кіровоградської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби відхилень не виявили.

З об’єктів середовища життєдіяльності людей (обладнання харчоблоку, посуду, спецодягу тощо) відібрали 626 гігієнічних змивів, з них у 17 виявлені золотистий стафілокок та кишкова паличка.

За результатами лабораторного контролю до адміністрації закладів освіти направили приписи та листи щодо усунення порушень. Всі заходи заклади освіти виконали.

Також у закладах освіти відібрали 86 проб питної води на мікробіологічні показники (нестандартних зразків не виявили) та 78 - на санітарно-хімічні показники, із яких у 35 пробах виявили відхилення від нормативних значень. Здебільшого питна вода не відповідала вимогам за вмістом сульфатів, сухого залишку мінеральних солей, загальною жорсткістю (у 23 закладах дошкільної та 5 закладах загальної середньої освіти).

До закладів освіти направили приписи та листи з пропозиціями забезпечити заклад питною водою відповідно до стандартів та вимог.

Відповідальність за організацію харчування, безпечність та якість готових страв, питної води, дотримання санітарного законодавства несе засновник, керівник закладу та постачальник послуг з харчування.