У Кропивницькому знайшли власника томографа, який зберігався на складі як необлікований

Перегляди: 10156

У Кропивницькому під час перевірки на складі у листопаді 2023 року виявили необлікований апарат МРТ, як з'ясувалося, обладнання зберігалося для встановлення в одному з медзакладів.

Про це під час брифінгу у Кіровоградській ОВА повідомив голова робочої групи «Прозорість та підзвітність» у Кіровоградській області, перший заступник начальника ОВА Павло Конопко.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Під час перевірки виявили необлікований магнітно-резонансний томограф фірми Canon, який мав місце зберігатися на складах Регіональних центру громадського здоров'я та департаменту соціального захисту населення. Тож ініціативою робочої групи були скеровані матеріали до Управління стратегічних розслідувань для відповідних перевірок», - розповів Павло Конопко.

Як зазначив посадовець, у об'єкта не був вказаний власник, з урахуванням чого склали відповідні матеріали. Водночас власник приміщення, де був томограф, також не зазначив, хто залишав на зберігання обладнання.

Перевірку здійснювали щодо того, аби апарат МРТ не виявився об'єктом гуманітарної допомоги, який став «нічийним». Правоохоронці після перевірки встановили, що це обладнання, яке там виготовлене у 2014 році, воно використовувалось в європейських країнах за призначенням. Після того, як воно вийшло з ладу, виробник по гарантійних зобов'язаннях повернув на завод для відновлення і далі визначалося як обладнання, що було у використанні.

«28 серпня 2022 року його придбав Медично-діагностичний центр Експерт, компанія надає комерційні послуги нашим лікарняним закладам. Логістика була складною. Це дозиметричний контроль, багато відповідних інстанцій, регуляторних органів, спеціальний спосіб перевезення такого обладнання, тому воно ввійшло на митну територію в лютому 2023-го та було поміщено за комерційним договором матеріального зберігання за умовами оплати 3600 гривень на місяць, орендована площа 80 квадратних метрів, де і на даний час зберігається», - розповів Павло Конопко.

Посадовець додав, що таким чином ще 6-7 місяців обладнання чекатиме свого часу, поки в одному з лікувальних закладів області виконуються роботи для його монтажу.