У Кропивницькому презентували проєкт «Стань агентом «Баби Єльки» (фоторепортаж)

Перегляди: 1969

Сьогодні у пресцентрі CBN команда «Баби Єльки» презентувала проєкт «Стань агентом «Баби Єльки», підтриманий Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Мета проєкту - привернути увагу до зв’язку поколінь, залучити молодь до збереження найкращих зразків культурної спадщини та популяризувати знання про українську ідентичність.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Проєкт діятиме на території п’яти громад: Долинської, Онуфріївської, Петрівської, Устинівської та Голованівської і передбачатиме проведення презентацій, майстер-класів та експедицій у найвіддаленіші села цих громад.

Також до проєкту будуть залучені студенти гуманітарних факультетів Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка, які й стануть «агентами» у своїх селах.

«Протягом п’яти років наша команда на волонтерських засадах працює над розвінчанням стереотипів про Кіровоградщину щодо того, що тут – фольклорна дірка і біла пляма у плані автентики, процвітає шароварщина у сільських клубах, немає гастрономічних маркерів і взагалі, нічого цікавого та особливого. За цей час ми побували у 106 селах нашої області і почали розуміти, яка вона – Кіровоградщина-Кропивниччина. Почали співати і танцювати, розуміти і пишатися своїм, рідним. І найголовніше – почали об’єднувати навколо себе багатьох людей, спраглих до цих знань», - розповіла координаторка проєкту «Стань агентом «Баби Єльки» Інна Тільнова.

Результатами проєкту мають стати 10-серійний серіал «Баба Єлька» про найвіддаленіші села Кіровоградщини та духовні й матеріальні скарби, які команда планує там віднайти. (Режисерка – Катерина Мурована, композитор – Максим Величко).

Також видадуть книгу «Тисяча пісень «Баби Єльки» (упорядниця Світлана Буланова, наукова консультантка - наукова співробітниця Інституту мистецтвознавства та фольклористики НАН України Людмила Єфремова).

Ще один напрям праці: створять колекцію реплік, пошитих за зразками старовинного одягу, які зберігаються в Етнолабораторії «Баба Єлька», фондах обласного краєзнавчого музею та зображені на старовинних світлинах жителів Кіровоградщини початку ХХ століття (коодинаторки – Світлана Буланова, Інна Тільнова, партнери – студія «Александрин», майстерня «Асгард», майстерня «Шляхетний одяг», «Видимо-невидимо» та ін.).

До того ж на основі орнаментики Кіровоградщини спільно з Творчою майстернею «Будяк Кучерявий» створять колекцію вибійок (координатори – Костянтин Данильченко, Вікторія Копівська, Наталя Андріянова).

Як повідомили, планується також друкований альбом зі схемами вишивок традиційних сорочок з колекції Етнолабораторії «Баба Єлька» (координаторки – Дарина Галько, Світлана Листюк).

Оцифрують експонати Етнолабораторії «Баба Єлька» та створять новий розділ на сайті www.yelkababa.kr.ua (координатори – Наталя Андріянова, Костянтин Данильченко, Вікторія Копівська).

Готується також видання методичних матеріалів (питальників), розроблених для молоді, яка прагне збирати і зберігати свідчення старожилів (упорядниця – кандидатка педагогічних наук, завідувачка Етнолабораторією «Баба Єлька» Світлана Листюк, наукова консультантка – наукова співробітниця обласного краєзнавчого музею Світлана Проскурова).

Впровадження ініціативи стало можливим завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Громадська організація «Баба Єлька» реалізує ініціативу «Стань агентом Баби Єльки» за підтримки проекту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні».

Партнерами проєкту стали Департамент культури й туризму Кіровоградської ОВА, Центральноукраїнський державний університет імені Винниченка, Кіровоградський обласний краєзнавчий музей.

Фото: Ігор Філіпенко, CBN.