У Кропивницькому зацвіли квіти з міфів та легенд (фоторепортаж)

Перегляди: 7021

На квітниках та галявинах Кропивницького розпускаються перші весняні квіти - підсніжники та крокуси, згадки про які можна знайти у древніх легендах та міфах.

Початок весни завжди супроводжується цвітінням ранньовесняних квітів - підсніжників та крокусів.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Підсніжник заведено вважати символом надії, існує легенда що, коли перших людей вигнали з раю, на землі йшов сніг і було холодно, Єва дуже змерзла. Щоб її утішити, надати надії на кращі часи, кілька сніжинок перетворилися у ніжні квіти підсніжника — провісника весни.

Крокус, також відомий як шафран, своєю чергою відкликається у грецькій міфології, йдеться про те, що друга Гермеса, бога моряків, звали Крокусом. Якось молодий бог метав диски і одним з них він випадково вбив Крокуса.

Гермес впав на коліна біля нього і почав молитися богам, щоб ті не відбирали у нього друга. Боги не змогли виконати його прохання, але вони вирішили залишити Гермесу на пам'ять про друга квітку, яка виросла з крапель його крові.

Ще в ранньому Середньовіччі люди знайшли застосування крокусам, їх використовують як прянощі та харчовий барвник.

В Україні існує заборона на зривання та торгівлю першоцвітами (підсніжник звичайний, крокус, тюльпан дібровний, проліска сибірська, сон-трава, горицвіт весняний, первоцвіт дрібний, шафран сітчастий та інші), торгівля ними карається штрафом від 1 700 до 3 655 грн.

Фото: Ігор Філіпенко, CBN.