Лазерна епіляція і безпліддя: чи є взаємозв'язок

Перегляди: 786

Лазерне видалення волосся є однією з найбільш затребуваних косметологічних послуг. Це найкращий спосіб зробити обличчя та тіло гладким без шкоди для шкіри. Він безболісний, безпечний та забезпечує довготривалий ефект. Але деякі люди впевнені, що лазерна епіляція шкідлива для жіночого здоров'я і може спричинити безпліддя.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Разом із лікарями-косметологами спеціалізованої мережі студій EpiLaser.com.ua в Україні ми детально розберемо це питання.

Особливості процедури

Лазерне усунення волосистості проводиться за допомогою спеціального пристрою. Апарат, генеруючи вузьконаправлені світлові спалахи, точково впливає на пігмент меланін, що знаходиться у волосяному стрижні та біля його фолікула. Пігмент абсорбує світло, перетворює його на тепло, що призводить до нагрівання і руйнування фолікула. Такий процес забезпечує тривале звільнення від небажаного волосяного покриву.

Епіляцію проводять курсом з 8-13 сеансів та перервами 3-9 тижнів. Це з особливістю зростання волосків. У різний період часу волосинка переживає свої стадії активності - Анаген (активація), Катаген (перехід), Телоген (відпочинок). А апарат результативний лише у фазі Анаген.

Чи є взаємозв'язок між безпліддям та епіляцією лазером

Найчастіше такі думки виникає у жінок, які планують зробити процедуру в інтимній галузі. Джерелом цього побоювання є недостатнє поінформування про технологію методики, а також базуються на інформації про застарілі установки, що використовувалися десятиліття тому.

Лазерна епіляція піддається сумнівам через свою високу вартість та необхідність проходження курсу протягом 1 року для отримання ефективного результату. Сучасне обладнання робить процедуру безпечною, тому що відбувається місцева дія і без торкання навколишніх тканин.

Чому лазерна епіляція на безпліддя не впливає

Здатність до зачаття визначається безліччю факторів:

порушення овуляції;

інфекційні захворювання;

психоемоційний стан;

гіперпролактинемія;

порушення гормонального тла;

ендометріоз;

спайки тазу;

пасивний спосіб життя, шкідливі звички;

аномалії маткових труб;

полікістозні стани яєчників;

рання менопауза.

Численні дослідження довели, що лазерна епіляція не впливає на організм і не призводить до безпліддя. Випромінювання здатне проникати в епідерміс на глибину до 2 мм, а репродуктивні органи розташовуються набагато глибше. Тому апаратний промінь не здатний на них негативний вплив і провокувати безпліддя.

Косметологічні прилади не надають системного на організм загалом. Але за плануванні вагітності дані маніпуляції слід відкласти. Так як через гормональні зміни може посилитися зростання волосків, збільшиться ймовірність виникнення пігментних плям.

Що потрібно враховувати перед походом до салону

Епіляція вимагає ґрунтовного підходу до вибору лазерного центру із бездоганною репутацією. Наявність сучасної апаратури, позитивних відгуків та медичної освіти у фахівців вважається важливим моментом.

Лікар-косметолог має спочатку провести консультацію, огляд. Йому необхідно переконатися у відсутності протипоказань та правильно проведеної клієнтом підготовки. Після сеансу фахівець зобов'язаний дати доглядові рекомендації, спрямовані на підвищення ефективності та безпеки.

Як бачите, лазерна епіляція безпліддя не викликає. Виною цьому можуть стати інші фактори, про які підкаже профільний лікар після проведення досліджень.