Адвокати Романа Червніського подали конституційну скаргу 

Перегляди: 100
Фото: Неллі Спіріна

За скаргою Романа Червінського та його адвокатів Конституційний суд відкрив провадження щодо не відповідності нормам Конституції однієї з частин статті Кримінально-процесуального кодексу.

Про це повідомив у Facebook один із захисників Червінського — Андрій Йосипов.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Нагадаємо, 19 квітня 2024 року відбулося підготовче судове засідання у справі Романа Червінського, якого звинувачують у перевищенні службових повноважень, що призвело до ракетного удару по аеродрому в Канатовому. Через тривалі повітряні тривоги засідання перенесли.

Вранці 22 квітня адвокат Романа Червінського Віктор Василюк в коментарі CBN повідомив, що на той момент захисники не знали, де перебуває їхній клієнт, і планували звернутися до Європейського суду з прав людини.

Як пізніше зазначили в суді, через неможливість провести підготовче засідання та вирішити всі клопотання сторін, прокурор попросив застосувати ч. 5 ст. 615 КПК України щодо запобіжного заходу.

Частина 5 статті 615 КПК України передбачає, що у разі неможливості провести підготовче судове засідання, обраний під час досудового розслідування запобіжний захід у вигляді тримання під вартою вважається продовженим до вирішення питання в судовому засіданні, але не більше ніж на два місяці.

Андрій Йосипов зазначив у своєму дописі, що така практика, коли судді зловживають нормою ч. 5 ст. 615 КПК України, стала системною.

«Конституційна скарга подана не тільки для захисту прав Червінського, але й для захисту прав усіх, хто був або залишається під вартою без обґрунтованих судових рішень. Якщо скаргу задовольнять, кожен зможе отримати компенсацію за шкоду, завдану актами чи діями, визнаними неконституційними (ст. 152 Конституції України)», — підсумував адвокат.