Безпритульна худоба розгулює територією Петрівської громади: що планують зробити 

Перегляди: 54
Фото: Ілюстративне

Безпритульна велика рогата худоба розгулює територією Петрівської селищної ради та шкодить місцевим аграріям. 
 
Про це CBN повідомив заступник начальника Олександрійської військової райдержадміністрації Валерій Больбот. 

«Це безпритульна велика рогата худоба, яка знаходиться на території Петрівської селищної ради. Як виявилося, ця худоба блукає там вже не один рік. Ми почали розбиратися в ситуації при Олександрійській районній державній адміністрації на підставі звернення від сільгоспвиробників, які страждають від збитків, завданих цією великою рогатою худобою. Наприклад, за останньою скаргою тварини знищили приблизно 10 гектарів кукурудзи. Ми створили при Олександрійській районній державній адміністрації тимчасову комісію, підключили поліцію та прокуратуру. Здійснили виїзне обстеження, дійсно виявили рогату худобу, серед якої є дуже великі бики. Також там є заповідна зона, яку вони знищують. Є громадянин, який стверджує, що це його худоба, але після повної перевірки з'ясувалося, що у нього немає жодних документів на тварин. Також він не облаштував для них належних умов – ні огорожі, ні їжі, і там панує повна антисанітарія. Через це худоба вільно ходить і завдає шкоди», – розповів Валерій Больбот. 

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Також посадовець зазначив, що відповідно до чинного законодавства повинні відловити безпритульну худобу на вказаній території, а також забезпечити їй належне утримання. Установа, яка може цим опікуватися, доглядатиме за худобою протягом шести місяців, поки не знайдеться власник, проте, якщо таку людину не вдасться знайти, тварини автоматично перейдуть на баланс Петрівської селищної ради. 
 
Також Валерій Больбот розповів про останній випадок відлову тварин та пояснив, чим безпритульна худоба додатково загрожує місцевим жителям: 

«На останньому виїзному засіданні ми відловили чотири голови худоби, але з'явився громадянин, який назвався власником, і почав погрожувати знаряддями праці. Проте поліція затримала чоловіка. У цих чотирьох голів взяли аналізи, і їх помістили на утримання. На останньому засіданні ми вирішили продовжити відлов худоби із залученням поліції та прокуратури. У нас зараз дуже поширений сказ, багато хижих тварин зі сходу переходить до нас через бойові дії. У Дніпропетровській області проводиться відстріл, через що вони йдуть до нас. Уявіть собі, що станеться, якщо хижак зі сказом покусає бика, якої шкоди це може задати людям». 

Наразі місцева влада вживає усіх необхідних заходів для запобігання виникненню подібних випадків.