Через заморозки урожай полуниці на Кіровоградщині знизився, а ціни - зросли

Перегляди: 147
Полуниця на ринку в Кропивницькому 10 травня. Фото: Ігор Філіпенко, CBN.

Цього року на Кіровоградщині сезон полуниці розпочався із затримкою та втратами через весняні заморозки.

Про це CBN розповіла фермерка Тетяна з Олександрійського району.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

На Кіровоградщині сезон полуниці цього року стартував із запізненням — перші ягоди з’явилися лише у травні. Заморозки вдарили по врожаю: частина квітів, зав'язі та навіть кущів загинула, що суттєво знизило врожайність.

«Перші ягідки вже спробували, але вони підмерзлі і починають гнити. Через холодні ночі та надмірні дощі врожайність значно нижча, ніж торік», — розповіла фермерка.

Нині кілограм полуниці на місцевих ринках коштує 250 гривень. Це на 50 гривень більше, ніж у цей самий період минулого року. Тоді перші ягоди продавали по 200 грн/кг, згодом ціна знижувалась до 150. Минулого тижня на ринках Кропивницького ціни сягали 300 гривень за кілограм.

За словами фермерки, найближчими тижнями здешевлення не прогнозують: «Ціни триматимуться, поки не почне масово достигати пізня полуниця».

Ці дані збігаються із загальноукраїнською тенденцією. Весняні заморозки затримали достигання полуниці і в інших регіонах України. На заході фермери також відзначають пізній початок сезону. Там оптові ціни стартують від 180 грн за кілограм, і швидкого здешевлення ягід не прогнозують.

За інформацією Мінфіну, у квітні середні ціни в магазинах на ягоду становили близько 299 грн за кілограм — нині ціна знизилась не суттєво. На ринках ціна варіюється в межах 250–290 грн, причому імпортна ягода залишалась дорожчою за місцеву.

Через несприятливі погодні умови, цьогорічна ягода не лише дорожча, а й менш якісна — фермери скаржаться на гниття та нестачу сонця.