Четвертий випадок дирофіляріозу зафіксували на Кіровоградщині

Перегляди: 247
Фото ілюстративне

У 50-річного жителя Кіровоградщини зафіксували захворювання на дирофіляріоз.

Про це повідомив Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб у Facebook.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області інформує про четвертий випадок дирофіляріозу в області, який зареєстрували у 50-річного жителя Олександрійської громади. Чоловік звернувся за медичною допомогою в заклад охорони здоров’я зі скаргами на новоутворення у підпаховій ділянці. Лікарі видалили гельмінта довжиною 11 см.

В лабораторії обласного Центру контролю та профілактики хвороб встановили, що це гельмінт роду Dirofilaria repens (самка) довжиною 11 см. Епідеміологи Центру проводять епідеміологічне розслідування цього випадку з метою встановлення причин та обставин зараження хворого.
 
Це вже четвертий  випадок у 2024 році захворювання людини на дирофіляріоз на Кіровоградщині. У цьому році на дирофіляріоз уже хворіли двоє жінок та чоловік з Кропивницької та Знам'янської громад. У минулому році дирофіляріоз не реєструвався.

Дирофіляріоз – це небезпечне гельмінтозне захворювання, яке поширене в основному серед тварин (собак, котів, деяких диких ссавців), але останнім часом в Україні почастішали випадки цього захворювання і серед людей. Захворювання спричиняється тонким ниткоподібним паразитом Dirofilaria repens білого кольору, який може досягати до 30 см у довжину і локалізується переважно у підшкірній клітковині.