Чорний Ворон через понад сто років зустрів свою кохану в Кропивницькому (фоторепортаж)

Перегляди: 141
Фото: Ігор Філіпенко, СBN.

Портрет коханої отамана Чорного Ворона представили у Кропивницькому, в Музеї мистецтв.

В рамках відзначення Дня захисників та захисниць України, Дня українського козацтва та Покрови Пресвятої Богородиці, у Музеї мистецтв відбувся захід - «Музи українських повстанців: презентація портрета коханої отамана Чорного Ворона».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Основною подією заходу була презентація нового портрету - Варвари Левцун, коханої отамана Холодного Яру Чорного Ворона Миколи Скляра.

Живописні портрети Героя Української Революції 1917-1921 років – отамана Холодного Яру Чорного Ворона (Миколи Скляра) та його коханої - Варвари Левцун із села Розумівка створили за ініціативи громадської організації «Фундація духовного та національного відродження «Чорний Ворон».

Втілила ідею в життя, як і портрет самого Чорного Ворона членкиня Національної Спілки Художників України Людмила Демиденко. Фінансову підтримку здійснила родина Тіграна та Араксії Хачатрян.

«Цей портрет символізує не лише Варвару, а й сучасних жінок, які відправляють своїх чоловіків на фронт, де ті жертвують своїм здоров'ям, своїм життям задля того, щоб ми жили, задля свободи України», - зазначила Людмила Демиденко.

Портрет Варвари Левцун є психологічним узагальненим образом жінки тієї епохи, жінки, яка в молодому віці втратила на війні кохану людину, та закохана у видатну й героїчну особу. Одяг та прикраси, зображені на портреті, відповідають історичному контексту, в якому жила Варвара, та написані на основі реальних предметів гардероба українських жінок.

Людмила Демиденко - художниця, яка багато років працює у Кропивницькому, є учасницею обласних та всеукраїнських виставок. Картини художниці знаходяться на постійній експозиції галереї «Глобус».

Раніше, у 2021 році в рамках цього ж проєкту Людмила написала та презентувала портрет легендарного отамана Миколи Скляра на прізвисько Чорний Ворон.

Микола Скляр, відомий як Чорний Ворон, був одним із лідерів українського повстанського руху в 1920-х роках. Він командував партизанським загоном Холодноярської республіки, що чинив опір радянській владі в боротьбі за незалежність України. Чорний Ворон став символом непокори та національної боротьби проти окупаційних режимів.

Фото: Ігор Філіпенко, СBN.
IMG_7856_10_01_2024 IMG_7868_10_01_2024 IMG_7879_10_01_2024 IMG_7908_10_01_2024 IMG_7910_10_01_2024 IMG_7915_10_01_2024 IMG_7921_10_01_2024