До мережі ліцеїв у Кіровоградській області включать 50 навчальних закладів (доповнено)

Перегляди: 732
Фото: Ігор Філіпенко, CBN

Під час засідання сесії обласної ради у Кропивницькому проголосували за формування мережі академічних ліцеїв, до якої увійде 50 закладів.

Про це стало відомо під час засідання 23-ї сесії Кіровоградської обласної ради восьмого скликання.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Депутати розглянули питання порядку денного про затвердження обласного плану формування мережі академічних ліцеїв Кіровоградської області.

Проєкт рішення передбачав затвердити обласний план формування мережі академічних ліцеїв Кіровоградської області, що забезпечуватимуть загальну середню освіту. Згідно з планом до переліку мережі академічних ліцеїв Кіровоградської області увійде 50 навчальних закладів.

Депутатка Людмила Давиденко виступила із пропозицією включення до переліку академічних ліцеїв навчального закладу «Ліцей №17» в Олександрії. Але розглядали спочатку прийняття проєкту рішення за основу - загалом проголосували 43 депутати з 45 присутніх.

Після голосування виступив представник батьківського комітету Ліцею №17 Олександр Вечірко: «Наш заклад не є малокомплектним, а, навпаки, є найбільшим закладом у місті. На сьогодні навчається близько 1400 дітей. При цьому сто учнів 9 класів заявили про своє бажання продовжити навчання в закладі у 10-11 класах».

Він додав, що також виявили бажання продовжити навчання у закладі учні 9 класів деяких інших закладів, тож підстави вважати низькою наповнюваність класів - відсутні.

«Протягом багатьох років заклад не є дотаційним, що важливо в сучасних економічних реаліях. Є необхідна матеріально-технічна база, облаштовані та відремонтовані класні кімнати, спортивний зал, верифікований педагогічний колектив, створені відмінні мови для забезпечення харчування учнів, зокрема, відремонтована їдальня та облаштована новою технікою. Заклад має власне перевірене укриття, розраховане на 700 учнів», - розповів Олександр Вечірко.

Після цього за пропозиції постійної комісії з питань освіти проголосували 39 депутатів, рішення прийняли, за пропозицію депутатки Людмили Давиденко щодо включення до переліку академічних ліцеїв навчального закладу “Ліцей №17” в Олександрії проголосували 32 депутати - рішення не прийняли.

За підсумками ухваленого проєкту рішення міським, селищним і сільським радам (засновникам ліцеїв) до 1 вересня 2027 року необхідно забезпечити ліцеї належною матеріально-технічною базою, обладнанням, доступом до мережі Інтернет, відбором на конкурсних засадах педагогічних працівників, проведенням конкурсу на посаду керівника закладу освіти відповідно до вимог Закону України «Про повну загальну середню освіту» та інше, згідно з законодавством.

Доповнено: Також під час сесії затвердили план формування мережі закладів освіти, що забезпечуватимуть здобуття повної загальної середньої освіти з 1 вересня 2027 року на території Кіровоградської області, та їх перелік.

Прийняття такого рішення означає початок формування мережі закладів освіти, що забезпечуватимуть здобуття повної загальної середньої освіти на території Кіровоградської області з 1 вересня 2027 року, а також перелік таких закладів.
 
Передбачено створення 118 закладів, що забезпечуватимуть здобуття повної загальної середньої освіти: 80 ліцеїв академічного спрямування і 38 професійного: у Голованівському районі 14; у Кропивницькому районі 58; у Новоукраїнському районі 15; в Олександрійському районі 26; 5 закладів загальної середньої освіти обласного підпорядкування.