Два сучасні навчальні центри профтехосвіти відкрили в Кропивницькому (фоторепортаж)

У Кропивницькому на базі двох закладів профтехосвіти відкрили навчально-практичні центри, де готуватимуть кравців, закрійників, кухарів, кондитерів, барменів та офіціантів.
В центрі на базі Кропивницького професійного ліцею сфери послуг і торгівлі (вулиця Володимира Панченка, 26) навчатимуть фахівців за професіями «Кравець», «Закрійник».
«Ми відкриваємо новий навчально-практичний центр сучасних швейних технологій і дизайну. Це перший в області та в місті Кропивницький центр з підготовки висококваліфікованих фахівців для швейної галузі та індустрії моди. Тут студенти з новітнішим обладнанням, вони на ньому працюють, вони свої навички вдосконалюють. Це широкі можливості і для створення одягу, для обробки одягу, для створення різних модних колекцій», - повідомила директорка Кропивницького професійного ліцею сфери послуг і торгівлі Людмила Снєжко.
Тут встановили новітні автоматизовані універсальні та спеціальні швейні машини, комп’ютеризовані петельні та вишивальні машини, преси для сублімації та фурнітури та паропресові установки для фінішної обробки продукції.
Майстриня виробничого навчання Галина Сагайдак розповіла, що раніше працювали із застарілим обладнанням, проте нині мають можливість користуватися сучасними устаткуванням:
«Центр потрібний для підвищення продуктивності праці, якість виробів покращується. Діти краще адаптуються потім на швейних підприємствах, коли вони працюють, приходять на виробничу практику».
На створення центру витратили 7,3 млн грн, з них 4,1 млн грн — із державного бюджету, 3,0 млн грн — із міського бюджету, решта — зі спеціального фонду закладу.
Навчально-практичний центр ресторанного сервісу відкрили на базі Регіонального центру професійної освіти імені Єгорова (вулиця Василя Нікітіна, 21А). Заступниця директора з навчально-виробничої роботи Валентина Легедза розповіла, що в закладі готуватимуть фахівців за чотирма спеціальностями:
«Ми навчаємо кухарів, кондитерів, офіціантів і барменів. Ми плануємо проводити багато курсів для підвищення кваліфікації для кухарів шкільних їдалень, кухарів дитячих садочків, кухарів ресторанного сервісу. Ми готові виходити на кейтерингові обслуговування, на виїзні обслуговування».
Навчальний заклад складається з трьох кухонь-лабораторій, дегустаційної зали з баром та кабінету з організації обслуговування. Приміщення забезпечили сучасним обладнанням, інвентарем, інструментами, посудом, меблями, вентиляційними системами, електро-, водо- та каналізаційними мережами.
На створення центру ресторанного сервісу виділили майже 4,5 млн грн, з них 3,2 млн грн - з державного бюджету, решта - з місцевого та коштів роботодавців.
Учні обох навчально-практичних центрів діляться враженнями, що працювати із сучасним обладнанням набагато зручніше.
Начальниця управління освіти Кропивницької міської ради Лариса Костенко розповіла, що в закладах готуватимуть тих фахівців, які нині мають попит на ринку праці:
«Обрали дуже важливі професії, тому що, на сьогодні, бракує кваліфікованих кухарів, які можуть працювати на сучасному обладнанні. Також наразі підприємства України потребують швачок, які вмітимуть працювати із сучасним обладнанням, тому що йде війна, нашим захисникам і захисницям дуже потрібен одяг».
Фото: Ігор Філіпенко, CBN.