ГО «Наша рада» повідомила про підсумки моніторингу закупівель у рамках проєкту «Наш контроль» (фото)

Перегляди: 35
Фото: Ігор Філіпенко, CBN.

У пресцентрі CBN у рамках проєкту «Наш контроль» експерти громадської організації «Наша рада» повідомили про результати моніторингу закупівель матеріалів для відбудовування об'єктів, які постраждали від ворожих обстрілів.

Про це на пресконференції розповіли юристка, голова громадської організації «Наша рада» Євгенія Захарченко та експерт громадської організації, ревізор Микола Шульга.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

2024_10_23_9999_23_10_23_2024 Євгенія Захарченко

«Наша громадська організація виграла грант за підтримки Євросоюзу на моніторинг закупівель. Це закупівлі, які провели щодо об'єктів, що постраждали від російських обстрілів в певних областях. Ми обрали Київську область, Макарівську громаду Бучанського району, тому що найбільші і найрезонансніші злочини вчинили саме там», - повідомила Євгенія Захарченко.

Команда вивчила 74 закупівлі по 15 об’єктах, які постраждали від російських обстрілів. Серед них 5 шкіл, 7 багатоквартирних будинків, лікарня та центр культури. За час проєкту перевірили ціни на будматеріали, процедуру закупівель, репутацію підрядників, платежі, участь кредитних та благодійних коштів у фінансуванні, склали паспорти, які опублікували на сайті Big Recovery Portal. Завдяки проєкту громадська організація дізналася, що на відбудовування однієї з п'ятиповерхівок у Бучанському районі закупили матеріали за завищеною ціною на понад 3 мільйони гривень. Також під час пресконференції Микола Шульга перелічив товари для ремонту та будівництва, які закупили за завищеними цінами.

2024_10_23_9999_6_10_23_2024 Микола Шульга

Моніторинг відбувався в рамках проєкту «Наш контроль», що реалізується в межах субгрантового компонента проєкту «Контроль витрат на відновлення», який втілювався за підтримки Європейського Союзу. Проєкт «Контроль витрат на відновлення» впроваджують Центр економічної стратегії, Інститут економічних досліджень та політичних консультацій та громадська організація «Технології прогресу».

Громадська організація «Наша рада» займається трьома профілями: юридичні, психологічні консультації та моніторинг закупівель. Організацію ініціювала та очолила Євгенія Захарченко в травні 2022 року.