Гранти для ветеранів та їхніх рідних: які зміни внесли та як отримати кошти на бізнес на Кіровоградщині

Перегляди: 52
Фото ілюстративне

У вересні 2024 року в законодавстві відбулися зміни, що стосуються ветеранів та їхніх сімей, які хочуть отримати від 500 тисяч до мільйона гривень на свій бізнес за допомогою грантової програми.

Про це CBN повідомив Кіровоградський обласний центр зайнятості.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

До 12 вересня 2024 року, щоб отримати грант на суму від 500 тисяч до мільйона гривень, учасник бойових дій або особа з інвалідністю внаслідок війни мала бути фізичною особою - підприємцем не менше 36 місяців до моменту подання заяви. Проте в законодавстві відбулися зміни, згідно з якими строк зменшився до 12 місяців.

Як повідомляє Державна служба зайнятості, до програми можуть доєднатися громадяни України, які мають статус учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни або є членами їх сімей (чоловіком або дружиною). Для члена сім’ї (чоловіка, дружини), який отримав до 250 тисяч гривень, створюють одне робоче місце. Отримавши від 250 тисяч до 500 тисяч гривень, член сім'ї отримує два робочих місця.

Учасник бойових дій та/або особа з інвалідністю внаслідок війни може отримати грант до мільйона гривень. Одне робоче місце створюють за суму до 250 тисяч гривень, два робочих місця - за суму від 250 тисяч до 500 тисяч гривень. Чотири робочих місця створюють за суму від 500 тисяч до мільйона гривень, але за умови, що людина має внести 30% вартості проєкту за власні або кредитні кошти.

Отримати гранти не можуть особи, які здійснюють виробництво та/або реалізацію зброї, алкогольних напоїв, тютюнових виробів.

Щоб подати грант, потрібно сформувати заяву та бізнес-план (затверджена форма з поясненнями щодо заповнення), подайте їх через портал ДІЯ, при цьому заяву, що подає член сім’ї, потрібно обов'язково погодити з дружиною або чоловіком (реалізується засобами порталу ДІЯ). Далі потрібно пройти співбесіду в регіональному центрі зайнятості (отримати додаткову інформацію від Кіровоградського обласного центру зайнятості можна за телефоном: +38 (093) 478 70 81), після чого державний центр зайнятості прийме рішення про надання гранту та повідомить результати в особистий кабінет на порталі ДІЯ. Протягом 20 робочих днів з дня отримання повідомлення, якщо людина фізична особа, вона має зареєструватися як ФОП та звернутися до АТ «Ощадбанк», щоб укласти договір гранту та подати документи на відкриття рахунку. Якщо грант потребує співфінансування, людина має внести на рахунок, відкритий для отримання гранту, відповідну суму. Заяви не може подавати юридична особа, а ФОП, який отримуватиме гранту, має бути суб’єктом мікропідприємництва чи малого підприємництва згідно з Господарським кодексом України.

Подати заяву на отримання гранту можна в такі періоди до кінця 2024 року: з 7 жовтня до 20 жовтня, з 21 жовтня до 3 листопада, з 4 листопада до 17 листопада, з 18 листопада до 1 грудня, з 2 грудня до 15 грудня, з 16 грудня до 29 грудня.

Уряд запустив грантову програму для ветеранів та членів їх сімей, яка дозволяє отримати до мільйона гривень для початку або розвитку своєї справи з 10 квітня 2023 року.