Кропивницький етногурт презентував нову пісню

Перегляди: 104

Сьогодні, 14 травня, кропивницький етногурт YELKA  презентував пісню «Дувай-ва». 

Учасники гурту говорять, що зазвичай обирають основу для майбутнього релізу серед сотень пісень, записаних в етнографічних експедиціях проєкту “Баба Єлька”. Однак ця пісня потрапила до виконавців майже випадково. 

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Настя Павлівна Зеленько - одна із топових респонденток нашого проєкту. Ми від неї привезли незліченну кількість матеріалу. Якось увечері Світлана Буланова, співзасновниця проєкту та вокаліста YELKи зателефонувала Насті Павлівні, котра і наспівала «Дувай-ву», - кажуть учасники музичного колективу.

«Дувай-ва» - це вегетативна веснянка, яку учасники просвітницького прoєкту «Баба Єлька» записали під час однієї зі своїх експедицій. Пісню співали від перших польових робіт та аж до зелених свят. Такі пісні співали під час велелюдних толок. Вони допомагають тримати темп, надихають, смішать, підіймають настрій. 

«Мелодія пісні - проста, як двері, кожен може повторити мотив. І саме в цьому її магія», - сказали учасники етногурту.

За словами виконавців, пісня вже неодноразово виконувалась майже під час усіх активностей «Баби Єльки», вона просто не могла не отримати нове життя. Учасники гурту навмисне відійшли від закрученого звуку у бік качового, більш рокового звучання. 

Також у своїх піснях гурт не змінює вокальну мелодію та намагається витримувати початковий темп та повторити манеру співу, вимову слів у пісні саме так, як  під час експедицій почув від реципієнта. 

Послухати пісню можна у нашому телеграм-каналі: https://t.me/cbnua/32378

Гурт YELKA (Єлька) - етногурт з Кропивницького, який грає музику, засновану на старовинних українських народних піснях. Назва гурту - це ім’я бабусі вокалістки. Світлана перейняла від неї багато пісень, рецептів страв, традицій тощо. Гурту притаманні риси інді, року та  електронної музики. Крім власне етніки, яка завжди лежить в основі.

Склад гурту:

Макс Величко - аранжування, гітара. Брав участь як музикант у складі багатьох гуртів України та за кордоном, а також є співавтором рок-опери “Тарас Бульба”;

Світлана Буланова - вокал. Співзасновниця етнографічного проєкту “Баба Єлька”, людина, закохана в український побут, традиції, а особливо - в пісні;

Макс Діденко - барабани. Учасник багатьох гуртів, надійна опора гурту та незмінний його учасник.