На Кіровоградщині перевіряють, чи безпечно їсти кавуни

Перегляди: 121
Фото: Ігор Філіпенко, CBN.

На ринках, а також у магазинах та супермаркетах Кіровоградщини перевіряють, чи безпечно їсти кавуни, наразі порушень щодо перевищень вмісту нітратів не виявили.

Про це в коментарі CBN повідомила речниця Головного управління Держпродспоживслужби у Кіровоградській області Наталія Шевченко.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Якщо говоримо про магазини або супермаркети, там кавун привозиться вже з результатами лабораторними про те, що він відповідає вимогам за вмістом нітратів, а те, що продається в нас на ринках агропродовольчих, то на ринку є лабораторія і вони там відбирають з партії кавун, і його досліджують на нітрати. Якщо там перевищення є, то та партія кавуна просто не допускається до реалізації, тобто вона не продається», - повідомила Наталія Шевченко.

За словами речниці Держпродспоживслужби, випадків та скарг отруєння кавунами цього літа не фіксували.

Нітрати характеризуються досить широким спектром токсичної дії. При вживанні високих доз нітратів з питною водою, чи продуктами через 4—6 годин проявляються характерні симптоми нітратного отруєння. Перша допомога при отруєнні нітратами — ретельне промивання шлунку, активоване вугілля, сольові проносні, свіже повітря, у складних випадках негайна госпіталізація. 
 
Нітрати становлять небезпеку для дітей, також негативно впливають на організм вагітної жінки та її плід, погіршуючи показники його біофізичного профілю. 
 
Фахівці наголошують, що варто купувати кавуни, а також іншу продукцію, яка може містити нітрати, у встановлених для цього місцях.