На Кіровоградщині покращиться терапія для паліативних хворих

Перегляди: 111

16 серпня в Україні вступив у дію закон про використання медичного канабісу, який покращить терапію для паліативних хворих на Кіровоградщині.

Лікар-онколог Андрій Гардашніков у коментарі CBN розповів про використання медичного канабісу в терапевтичних цілях.

«Найбільше, я думаю, це стосуватиметься лікування блювання та нудоти, які спричинені хімієтерапією. Пацієнти, у яких блювання не піддається лікуванню традиційними методами, матимуть нову опцію і частині з них буде набагато легше. Вони простіше згадуватимуть хімієтерапію і для них це не буде жахом. Є перспектива, що пацієнтам, які мають отримувати саме паліативну допомогу, які виснажені, буде легше при стимуляції апетиту і при спробах покращити їхню якість життя», - зазначив Андрій Гардашніков.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Лікар-онколог також додав, що медичним канабісом можуть лікувати неврологію з епілепсією, яку неможливо контролювати традиційною терапією, хворобу Паркінсона, туберкульоз, ВІЛ-інфекцію тощо. Про перспективи покращення стану хворих на ПТСР, наразі, ще невідомо.

«Я знаю, що є країни, де цим користуються, де можуть виписувати рецепти. Знаю, що є люди, які отримували там лікування і ділилися досвідом доступу до канабісу і були позитивні моменти при боротьбі з ускладненнями від хімієтерапії, і невропатичним болем, і нудотою, і блюванням», - розповів Андрій Гардашніков.

Медичний канабіс має пройти довгий шлях перед тим, як опинитися в аптеках: лікарський засіб мають зареєструвати й визначити фармацевтичну фірму, яка його виготовлятиме. Тому навіть приблизний час появи ліків невідомий. Також лікар-онколог наголосив, що важлива доступність цін цих медичних препаратів для пацієнтів.

Як зазначається на сайті Міністерства охорони здоров'я України, канабіс, його смолу, екстракти й настоянки виключили з переліку особливо небезпечних речовин. Прозорість та контроль обігу препаратів з медичного канабісу забезпечуватиме електронна система, яка запрацює восени цього року. Придбати такі ліки в Україні можна буде лише за електронним рецептом.

13 лютого 2024 року президент України Володимир Зеленський підписав закон про регулювання обігу канабісу в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності.