На Кіровоградщині цьогоріч говорили російською у сфері обслуговування на 12% частіше

Перегляди: 65
Фото ілюстративне

Стали відомі результати опитування щодо мовної ситуації на Кіровоградщині, зокрема збільшився відсоток жителей, які зустрічалися з російською мовою у сфері обслуговування.

Про це повідомила Кіровоградська обласна військова адміністрація у Facebook.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«У порівнянні з минулим роком залишається високий показник сфер діяльності, де найчастіше допускаються порушення використання української мови, а саме: сфера обслуговування споживачів та транспорт - 64,6% та 49,5%», - йдеться в дописі.

Як повідомляло CBN, минулого року натомість 52% респондентів вказали, що часто зустрічаються з російською мовою у сфері обслуговування, тобто цьогоріч показник збільшився на 12,6%.

Результати опитування опублікували на сайті молодіжного проєкту U-Report. 4% жителів Кіровоградщини вважають рідною мовою російську. Нею спілкуються 6%, 36% - суржиком, ті самі показники стосуються мови, яка переважає в середовищі опитаних. 42% отримували послуги чи інформації про товар не українською мовою. 

53% жителів Кіровоградщини почали більше спілкуватися українською під впливом війни, а 3% продовжили спілкуватися російською. 37% опитуваних вважають, що посилення відповідальності за порушення мовного закону вплине на збільшення використання української, 25% проголосували за тренінги, онлайн-курси з вивчення української мови. 32% обрали сім'ю/родину, яка спілкується російською як бар'єр для переходу на українську, 24% вважає, що перепон немає.

Опитування проходило з 30 вересня по 18 жовтня. Усього на Кіровоградщині опитали 1112 місцевих жителів. Це найбільший показник серед усіх регіонів України.