На Кіровоградщині зафіксували випадки африканської чуми свиней

Перегляди: 121
Фото: Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.

Три випадки чуми свиней зафіксували у селі Коробчине та селі Рубаний Міст Новоукраїнського району, а також у селі Іванківці Кропивницького району.

Про це повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Частину цих територій оголосили районом динамічного поширення захворювання.

Як встановили, свині у селі Коробниче хворіли з 12 серпня, а вже згодом подібні випадки зафіксували на території села Рубаний Міст. Всього у цих господарствах утримувалося сім свиней, одна з яких померла.

19 серпня Кропивницьке районне управління Держпродспоживслужби отримало повідомлення про появу подібного випадку на території села Іванківці Кропивницького району. Спеціалісти встановили, що там свині хворіють з 16 серпня.

Симптоми африканської чуми свиней такі: загальне пригнічення, відмова від корму, підвищена температура, іноді можуть з'являтися крапкові крововиливи на вухах та в області підгрудка. Зараження свиней відбувається шляхом безпосереднього контакту (від свині - до свині), через ґрунт, не знезаражені корми, предмети догляду й утримання, транспортні засоби, а також через диких кабанів, бродячих тварин, птахів та обслуговуючий персонал.

Для того щоб запобігти подібним випадкам головне управління Держпроджспоживслужби в Кіровоградській області наголошує на необхідності дотримання біобезпеки та закритого режиму свиногосподарства. Профілактичні щеплення чи лікування АЧС не існує. Тож хвороба призводить до 100% смертності свинопоголів’я та значних економічних збитків для власників тварин. Водночас вірус АЧС не передається людині.