На Кіровоградщині засудили колаборанта з Херсонщини, який катував волонтерів та учасників АТО

Перегляди: 198
Фото: Кіровоградська обласна прокуратура

Херсонець зайняв посаду у незаконному правоохоронному органі в окупованому місті Нова Каховка й катував активістів, волонтерів та учасників АТО.

Про це повідомила Кіровоградська обласна прокуратура у Telegram.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Суд визнав винним у злочині проти основ національної безпеки мешканця Херсонщини (ч.7 ст.111-1 КК України).
Вирок суду – 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Прокурор у ході судових слухань довів, що навесні 2022 року після окупації рашистами Нової Каховки, зловмисник добровільно обійняв посаду у незаконному правоохоронному органі, у так званій «поліції м. Нова Каховка» та почав активно сприяти військовим формуванням рф у забезпеченні громадського порядку на тимчасово окупованих територіях.

У межах своїх службових повноважень здійснював патрулювання території міста, у форменому одязі зі зброєю разом з іншими "поліцейськими" та представниками збройних формувань рф, а також вчиняв інші протиправні дії в інтересах окупаційної влади, що здійснюються від імені та за стандартами держави-агресора.

Серед іншого, фігурант викрадав активістів з проукраїнською позицією, волонтерів, учасників АТО/ООС, незаконно утримував їх, піддавав жорстоким тортурам та знущався над потерпілими

Окрім того він розробив та розповсюджував статут так званої ГО  «Народное единство» ультраправого радикального спрямування, що діяла згідно нормативних актів псевдоутворень «Херсонської, Донецької та Луганської народних республік».

Судовий розгляд здійснювався в порядку спеціального судового провадження ("in absentia").