Немає грошей - немає домашки? Через несплату школярці у Кропивницькому обмежили доступ до «Єдиної школи»

Перегляди: 54
Фото ілюстративне

Учениці НВО № 32 у Кропивницькому відключили доступ до освітньої системи «Єдина школа» після того, як її мати відмовилась здавати гроші на оплату цієї послуги без документів, які підтверджують використання коштів за призначенням. Матір дитини вважає, що це є дискримінацією її дитини та обмеженням права на навчання.

У фейсбук-групі «Батьківська рада Кропивницького» кропивничанка опублікувала допис, у якому описала ситуацію, в якій опинилася її дитина:

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Наприкінці навчального року класний керівник традиційно збирала гроші на "технічне обслуговування системи Єдина Школа". Я відмовилася сплатити. Знаю, що згідно закону усі навчальні послуги дитина має отримувати безкоштовно. На надання школою платних послуг має заключатися угода, яка підтверджує згоду батьків на такі послуги.Такої угоди жоден з батьків не підписував і письмової згоди не надавав. До того ж я навіть опускаю цей факт і не мотивую ним свою відмову сплатити. Я просто відмовилася сплачувати гроші готівкою на руки вчителю, бо вважаю це елементом корупції і готова була сплатити, але за умови надання мені офіційних реквізитів, розрахункового рахунку на який би я могла офіційно переказувати кошти. Наразі школа - це не ринок, де гроші збираються на список і заносяться до відповідальної особи в пакетах».

Згодом школярці відключили доступ до системи і її матір занепокоєна через те, що це може завадити повноцінному навчанню, адже «Єдина школа» - це автоматизована система, яка передбачає ведення журналів, щоденників, розклад уроків, зокрема, через неї учням дають домашні завдання. Також кропивничанка написала, як намагатиметься розв’язати ситуацію

«Зателефонувала на урядову гарячу лінію, залишила заяву про факт дискримінації і корупції. Зателефонувала до адміністратора в школу, записалася на прийом до пані директорки з метою обговорити ситуацію і залишити заяву з проханням надати мені аргументовані пояснення про порушення норм закону, щодо збору коштів готівкою, дискримінації дитини і унеможливлення доступу до навчання, а також зробити запит про оплату системи з коштів, які виділило управління освіти на школи для поточних потреб, тому що, як зазначено на сайті "Єдиної школи", платформа має сплачуватися "переважно коштом з місцевого бюджету". У чому полягає ця "переважність" не зовсім зрозуміло, бо в усіх школах міста гроші на сплату за "ЄШ" дружно збирають з батьків».

На наш запит до Кропивницької міської ради з проханням прокоментувати форму та джерело оплати «Єдиної школи», ми отримали наступну відповідь:

«Школи міста четвертий рік поспіль користуються електронними журналами та щоденниками. Освітні платформи, які використовуються, обираються закладами освіти самостійно разом з батьківською громадськістю та мають заключені договори з ПАК АІКОМ. 2024/2025 навчальні роки. 19 шкіл використовують Єдину школу, 10 - Нові знання, 5- Моя школа, 1 - Eddy, 1 - E-Journal. Послуга електронного сервісу, електронний журнал "Єдина школа" надається Товариством обмеженою відповідальністю "ТАТЛ ТЕХНОЛОДЖІ" на підставі договорів, які укладалися безпосередньо з набувачем послуги, а саме закладом освіти. Кошти на оплату електронних журналів в кошторис управління освіти не закладаються. Постачальник послуги гарантує дотримання вимог Закону України "Про захист персональних даних" при обробці персональних даних користувачів в системі та їх нерозголошення третім особам».

Також ми попросили коментар з приводу цієї ситуації у директорки НВО № 32 Анни Ніжнікової, яка повідомила, що мама учениці поки що не звернулася до адміністрації школи.

«Пані Олена не зверталася до адміністрації з даного питання раніше. В минулий вівторок було визначено час для зустрічі з пані Оленою. Та пані Олена попередила, що за особистими обставинами не в місті. Повторна зустріч у вівторок. Гадаю, що спільно питання буде вирішено», - повідомила директорка школи.

Юридичне трактування подій на запит CBN надала юристка та голова ГО «Наша рада» Євгенія Захарченко.

«Щодо ситуації в НВО № 32 вбачаю тут як дискримінацію - пряме чи непряме обмеження прав громадян за ознаками майнового стану (ст. 161 Кримінального кодексу України), так і можливе порушення права на освіту - незаконна вимога оплати за навчання у комунальних навчальних закладах (стаття 183 Кримінального кодексу України), адже дитина позбавлена доступу до посилань на уроки онлайн, на отримання інформації про домашні завдання тощо саме через вимогу оплатити доступ до електронного журналу», - прокоментувала ситуацію юристка.

Євгенія Захарченко озвучила наступні поради щодо дій батьків у подібних ситуаціях: звернутися до поліції з повідомленням про вчинення адміністрацією закладу загальної середньої освіти кримінальних правопорушень за статтями 161, 183 КК України; звернутися до начальника управління освіти Кропивницької міської ради щодо вжиття заходів дисциплінарного стягнення до адміністрації, адже саме керівник управління освіти укладає контракти з директорами закладів освіти; звернутися до освітнього омбудсмена та уповноваженого Верховної ради України щодо порушення права дитини на доступ до освіти, оскільки саме держава Україна забезпечує доступність і безоплатність повної загальної середньої освіти в комунальних навчальних закладах (стаття 53 Конституції України).

«Щодо позиції управління освіти: вважаю, що оскільки питання не перший рік підіймається і мають місце порушення, то управління освіти має закласти кошти на оплату доступу учнів та закладів освіти до електронних платформ за рахунок коштів наших податків. Управління освіти є своєрідним "монополістом" у розпорядженні бюджетними коштами. Кожною другою сплаченою нами у якості податків до міського бюджету гривнею розпоряджається Лариса Костенко.

Її минулорічна відповідь, що школи можуть коштом виділених їм грошей на поточні витрати оплатити доступ до електронних платформ є, на мою думку, нещирою. Адже саме вона як керівниця погоджує кошториси закладів на наступний бюджетний рік. Саме вона погоджує або не погоджує рахунки, які керівники закладів приносять до управління, щоб закупити щось необхідне для школи. І саме вона не вносить до кошторису потреб управління витрати на оплату доступу до електронних платформ. У нас в бюджеті профіцит. З мільярда гривень на утримання освіти можна виділити по 90 гривень на рік на учня для доступу до електронного журналу», - додала Євгенія Захарченко.