Нове підвищення податків. Що зміниться для жителів Кіровоградщини

Перегляди: 64
Фото ілюстративне

Верховна Рада України ухвалила законопроєкт №11416-д, який вносить зміни до оподаткування у період дії воєнного стану, до законопроєкту подали понад 1300 правок, ті що стосувались грального бізнесу, спецфонду на армію чи податків на розкіш не були враховані.

За розрахунками уряду, податкові зміни мають принести в бюджет додаткові 58 млрд грн вже цього року, а наступного - 137 млрд грн. Гроші потрібні аби, зокрема, аби перекрити нестачу коштів на фінансування армії.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Виконувачка обов'язків начальника ГУ ДПС у Кіровоградській області Юлія Мороз пояснила CBN основні зміни.

Підвищення військового збору

З 1 жовтня 2024 року військовий збір для всіх працюючих громадян, окрім військових, зросте з 1,5% до 5%. Це означає, що всі офіційно працевлаштовані українці сплачуватимуть більше для підтримки обороноздатності країни. Зміни торкнуться також податкових агентів, які сплачують податки за найманих працівників.

Нові правила для ФОПів

Для підприємців на єдиному податку (ФОПів) також запроваджується військовий збір:

ФОПи на І, ІІ, та IV групах будуть сплачувати 10% від мінімальної заробітної плати, що зараз становить 800 грн на місяць. ФОПи на III групі сплачуватимуть 1% від доходу, на додачу до звичних 5%. Тобто з кожної заробленої 1000 гривень потрібно буде сплатити 50 грн єдиного податку та 10 грн військового збору.

Це означає, що підприємці мають враховувати ці зміни у своїй звітності та сплачувати військовий збір вже з 1 жовтня 2024 року.

Мінімальне податкове зобов'язання для сільськогосподарських земель

Закон передбачає новий порядок розрахунку мінімального податкового зобов'язання (МПЗ) для сільськогосподарських земель. Мінімальна сума до сплати з 1 гектара становитиме не менше 700 гривень. Для земельних ділянок, де частка ріллі перевищує 50%, мінімальна сума податку складе 1400 гривень з гектара.

Також передбачені зміни в оподаткуванні банків та фінансових установ. Банки мають сплатити 50% податку на прибуток у 2024 році, тобто також ретроспективно. А фінустанови (крім страховиків) - 25% від прибутку, починаючи з 1 січня 2025 року (замість нинішніх 18%).