Перші партії уранового концентрату з Кіровоградщини поїхали до Канади

Перегляди: 303
Фото: Кіровоградська ОВА

Перші партії уранового концентрату, виробленого на «Східному гічничо-збагачувальному комбінаті» вже їдуть до Канади.

Про це повідомила Кіровоградська обласна державна адміністрація у Facebook.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Починаючи з 2020 року «СхідГЗК» перебуває у режимі загрози зупинки виробництва, однією з основних причин кризового стану підприємства є відсутність єдиної державної стратегії щодо розвитку уранової галузі та відсутність державної підтримки підприємств (у тому числі зняття з експлуатації Смолінської уранової шахти та Інгульської у 2028 році). 

Проєкт Програми зняття з експлуатації Інгульської шахти на період воєнного стану заблокований. Смолінська та Інгульська шахти є бюджетоутворюючим підприємствами. Такі заходи призведуть до того, що місцеві бюджети громад залишаться без надходжень, а більша частина працездатного населення без роботи.

Як повідомляло CBN, впродовж 2024–2035 років у Канаді збагачуватимуть українську сировину, яка буде складовою свіжого ядерного палива для реакторів Рівненської, Хмельницької, Південно-Української АЕС, а також і Запорізької, після її деокупації.