Пил з Каспію: на Кіровоградщині погіршилась якість повітря

Перегляди: 135
Фото: Український гідрометеорологічний центр

Через перенесення пилу з Каспійської низовини на Кіровоградщині погіршилась якість повітря.

Про це повідомив Український гідрометеорологічний центр у Facebook.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

В Каспійській низовині станом на ранок 30 вересня спостерігається пилова буря і високе запилення повітря. (Каспійське море розташоване на території Росії, Казахстану, Туркменістану, Азербайджану й Ірану).

 Оскільки вітер зараз переносить повітря з того регіону, тобто з південного сходу, то піднятий в Каспії пил у вигляді найдрібніших його частин переноситься в Україну у верхніх шарах атмосфери.

Цей пил осідає в Україні у Полтавській, Дніпропетровській, Сумській, Харківській, Запорізькій, Донецькій, Луганській областях. Невелика кількість також потрапляє на територію Черкаської та Кіровоградської областей. Погіршує ситуацію місцева сухість земної поверхні, додаючи до запилення місцеві пилинки та часточки ґрунту, що здіймає вітер.

Ситуація утримається попередньо до п'ятниці, коли напрям вітру в Україні зміниться на південний та західний. Пил потраплятиме до нас хвилями, тобто покращення чергуватимуться з погіршеннями видимості та якості повітря.

На сайті з моніторингу якості повітря на різних районах Кропивницького спостерігається суттєве погіршення якості повітря через велику кількість пилу.