Попри літню посуху Кіровоградщина зібрала майже 2 млн тонн зерна

Перегляди: 230
Валерія Фурманова. Фото: Ігор Філіпенко, CBN.

На Кіровоградщині підбили підсумки урожаю ранніх зернових і зернобобових культур, а також поділилися прогнозами на врожай у цій галузі.
 
Про це на брифінгу розповіла директорка департаменту агропромислового розвитку Кіровоградської ОВА Валерія Фурманова.

«Маємо 1 млн 841 тис. тонн зерна: намолочено 195 тис. тонн ячменю, 1 млн 449 тис. тонн озимої пшениці, ярий ячмінь - 142,6 тис. тонн, жита намолочено 2,4 тис. тонн. Крім цього зібрали озимий ріпак - 150 тис. тонн», - розповіла Валерія Фурманова.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Також вона пояснила, як вплинула посуха на урожайність цього літа:

«В другій декаді липня були надзвичайно складні умови для вегетації пізніх сільськогосподарських культур. За наявності атмосферної та ґрунтової поглибленої посухи ефективних опадів не відмічалося. Тому ці умови були складними, культури знаходяться зараз в стресовому стані. Поки що прогнози робимо тільки за результатами спостережень, але ми вже прогнозуємо разом з експертами зниження прогнозованої врожайності, яка планувалася на початку цього року», - повідомила посадовиця.

Як зазначила Валерія Фурманова, показники урожайності нашої області не виплинуть на загальну харчову безпеку, оскільки 90% врожаю є орієнтованими на експорт.
 
На брифінгу поінформували і про виклики, з якими зіштовхнулися невеликі сільські господарства. У цьому секторі внаслідок мобілізації не вистачає кадрового ресурсу. Для того, щоб впоратися з дефіцитом робочих рук, власники подібних господарств залучають до робіт молодь та пенсіонерів.
 
Валерія Фурманова також зазначила, що цьогорічні погодні умови не вплинули на якість зерна. Для спеціалістів цьогорічні показники прогнозовані. В порівнянні з минулим роком продовольчого зерна більше, ніж торік фуражного, проте спека вплинула на показник клейковини.
 
Також Фурманова зазначила, що високі температурні показники у цьому році не стали такою складністю, як дощова весна у 2023 році.