Пов’язати життя із захистом країни: триває набір у військові ВНЗ

Перегляди: 248
Фото: Національний технічний університет «Харківський політехнічний iнститут»

Наразі як ніколи актуальними є питання захисту країни та здобуття професій, суміжних з військом. Інструктори Кропивницького міського ТЦК Олександр Морозов (О. М.) та Мирослава Крижановська (М. К.) розповіли CBN про актуальні професії військового спрямування та особливості вступу до вишів.

- Що нового з’явилося у сфері суміжних з військовими професіями, що варто про них знати цивільним?

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

М. К. - Дуже багато спеціальностей на кшталт оператора БПЛА, керівництва систем БПЛА з’явились у Житомирському військовому інституті імені Сергія Павловича Корольова лише з початку повномасштабного вторгнення, раніше цієї професії не було. Ми дуже мало знали про те, що є, наприклад, космічна розвідка, сейсмічна розвідка. Про ці професії ми дізнались зовсім недавно. На сьогодні Житомирський військовий інститут - це єдиний заклад, що навчає цих професій.

Люди навчаються чотири роки, випускаються вже лейтенантами, при цьому вони здобувають дві освіти: одну магістр - цивільну, інша освіта офіцерська - військова. Вони випускаються офіцерами Збройних Сил України та мають обов’язково перші п’ять років відпрацювати на військовій посаді.

- Які цікаві спеціальності пропонує військова академія в Одесі?

- У Військової академії міста Одеса є факультет тилового забезпечення. Там є дуже багато різних спеціальностей: начальники штабів, інженерне забезпечення, господарське забезпечення, заступники начальників тилового забезпечення.

- Що може зацікавити абітурієнтів вступати до військових вишів та обирати військові професії? 

О. М. - Як мінімум це державне забезпечення, плюс курсант отримує стипендію від чотирьох тисяч.

М. К. - В залежності від навчального закладу стипендії різні бувають, не у всіх чотири тисячі. Зараз у зв’язку з воєнним станом стипендії підіймають. Держава повністю забезпечує, йде речове забезпечення, харчування, проживання, безкоштовна медицина. До того ж після закінчення навчання їхні рідні мають право на безоплатну медицину.

- Стосовно НМТ, є якісь обмеження, якийсь поріг вступу?

- Прохідний бал до військових закладів - 100 балів, але на сьогодні, якщо хтось не набрав, якийсь предмет не витягнув та в сумі не виходить 100, то до першого вересня є можливість здати ці предмети або взагалі здати НМТ у навчальному закладі. 

О. М. - Зараз це актуально, армія потребує фахівців і тому мати військову професію це дуже важливо. Якщо ти маєш фах, маєш напрямок, то тебе не направлять аби-куди. 

- Скільки триває навчання курсантів?

М. К. - Чотири роки, і всі чотири роки рахується вислуга, тобто для того, щоб вийти на військову пенсію необхідно відслужити 25 років. З дня коли тебе зараховують на навчання, з цього ж дня починається відлік твого стажу. Якщо дитина вступає у вищий навчальний заклад у 17 років, то в 45 вона вже вийде на пенсію.

- Які предмети треба здати для вступу?

- Українська мова, біологія, історія України, математика та предмет на вибір, їх здають у навчальному закладі. Якщо людина вже здавала НМТ, то здається лише фізична підготовка і психологічна, проходиться медкомісія у навчальному закладі.

- Чи відрізняється ВЛК, чи є якісь особливості?

- У військово-лікарської комісії один етап має особливості, полягає в тому, що обов’язково треба пройти окуліста та отримати висновок, що все добре з зором. Вся решта лікарської комісії така ж, як для звичайних вступників у звичайний ВНЗ.

- Як ви думаєте, чому раніше це не було так популярно та актуально?

- Не було такого агітаційного матеріалу, як зараз. Тоді це проводилось тільки у великих містах, у деяких школах під час приписки призовників у 16 років. Також коли приписують призовників, ми проводимо їм лекції, але цю інформацію не доводять до батьків.

О. М. - Не всі розуміють вислуги років, це означає, що чим більше вам років, тим більший відсоток нарахування вашої заробітної плати.

- Але ж складно визначитись, тому що військова професія це на все життя?

- Ці професії перетинаються з цивільними, це не вирок, що ти повинен бути військовим. Ти можеш спокійно здобути професію айтішника та працювати зовсім в іншій сфері, в цивільному житті.

- Можливо після завершення війни нам не потрібні будуть у таких масштабах Збройні сили?

М. К. - Планується вводити багато нових військових підрозділів. Вже уводять підрозділи безпілотних авіаційних систем, формується ціла військова ланка, яку необхідно укомплектувати офіцерами, сержантами, солдатами. Нам потрібні молоді офіцери та відходити від стереотипів, які були до здобуття незалежності України. 

- Які саме виші запрошують зараз до вступу?

- Академія Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного у місті Львів, вони виховують у себе майбутніх офіцерів, таких як: морально-психологічного забезпечення, військових диригентів, офіцерів тилового забезпечення, військового забезпечення. Академія пропонує проживання у казармах два роки, а потім дозволяє проживання за межами академії, та надає гуртожитки по типу хостелів на декілька осіб. 

Військова академія міста Одеса. На сьогодні дуже багато пропонують спеціальностей, є ДШВ, ССО, є й тилові - кадровики, це у них новий факультет, вони хочуть набрати багато молодих курсантів. Проживання у казармах немає, по місту можна ходити в цивільному одязі. Майже немає відмінностей від цивільного навчального закладу.

Військовий інститут телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут, він знаходиться в Києві. Вони виховують споріднені професії з прикордонною службою. Якщо людина хоче бути військовим, але не хоче приймати участь у активних бойових діях, то інститут імені Героїв Крут пропонує факультет охорони державного кордону.

Житомирський військовий інститут імені Сергія Павловича Корольова виховує тих хто хоче пов’язати своє життя з комп’ютерами, у них новий факультет пов’язаний з БПЛА та космічною і сейсмічною розвідками.

Військовий інститут Київського національного університету імені Тараса Григоровича Шевченка - це повне споріднення з цивільними професіями, це військові журналісти, військова психологія, військові фінансисти, тобто вони у себе виховують тих фахівців, які й у цивільному житті користуються попитом і військовому.

Також є Національний інститут танкових військ Національного політехнічного університету, харківський, він знаходиться не в Харкові, а на заході країни, і навчання теж відбувається там. Вони пропонують спеціальності танкістів, а також радіохімічний, біологічний захист. Той, хто хоче пов’язати життя з хімією, то це дуже цікавий напрямок.

- За час роботи у вашому відділі скільки людей вдалося залучити, які були цікаві моменти роботи?

- Найцікавішим напевно був хлопчина, який пройшов строкову військову службу і вирішив, що він хоче бути офіцером та пішов навчатись. Зараз він у Житомирському військовому інституті, він дуже задоволений. А так загалом всі хто вирішив вступати, то вони всі задоволені, всі хто бажав вступити - змогли це зробити. А так, то кожен випадок унікальний, з кожною дитиною цікаво працювати. Надсилають нам фотографії коли приймають присягу, чекаємо цьогорічний перший курс.

- Наше військо переходить на стандарти НАТО, а військові виші теж переходять на ці стандарти?

- Всі заклади, які ми згадали, вже впроваджують стандарти НАТО, той самий Житомирський військовий інститут переходить на комп’ютеризацію. Львів, Одеса - відправляють на навчання. Київський інститут Шевченка, Харківський політех вони також впроваджують “натівські” стандарти. 

Із запитаннями щодо навчання звертатися до відділу рекрутингу та комплектування Кропивницького міського ТЦК, за номером: +380 66 192 26 20 (Мирослава Крижановська)