Проєкт «Баба Єлька» презентував першу серію однойменного документального серіалу

Перегляди: 424

Проєкт «Баба Єлька» презентував першу серію 10-серійного документального серіалу «Баба Єлька».

Про це CBN повідомили у громадській організації «Баба Єлька».

У лютому 2024 року «Баба Єлька» анонсувала нову просвітницьку ініціативу «Стань агентом «Баби Єльки», яку реалізують за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

У межах ініціативи команда створює низку культурних продуктів, серед яких серіал про старожилів найвіддаленіших сіл Долинської, Устинівської, Онуфріївської, Голованівської та Петрівської громад Кіровоградської області

Для першої експедиції в рамках проєкту обрали Долинську громаду (с. Олександрівка, Маловодяне та Новогригорівка Друга), куди «Баба Єлька» їздила в експедиції задля фільмування процесу спілкування з місцевими старожилами. Наразі команда презентувала першу серію фільму «Баба Єлька», відзняту режисеркою Катериною Мурованою.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Катерина у цій серії використала мої особисті відеозаписи з переживаннями, які я знімала на початку великої війни. Світу необхідно знати, що ми відчували на той момент. Матеріалу з експедицій було дуже багато, ми хвилювалися з приводу того, як з-поміж такої кількості обрати найвдаліші кадри, ті, які зможуть доторкнутися до серця глядача. Однак наші перестороги були марними, режисерка фільму створила саме той культурний продукт, який здатний і шокувати, і розчулити глядача. Особисто мене переповнювали емоції від початку й до кінця серії. Хочу, щоб всі розділили з нами ці відчуття», - розповіла про свої перші враження від перегляду серії співзасновниця проєкту «Баба Єлька» Світлана Буланова.

У першій серії команда «Баби Єльки» дослідила і кулінарну традицію Долинської громади, зокрема дівчата – Інна Тільнова та Світлана Буланова – вчилися готувати молозиво та традиційні для Олександрівки вареники із сирою картоплею. Майстер-клас провела Раїса Ласкурійчук – директорка Олександрівського клубу і агентка у с. Олександрівка.

Режисеркою проєкту стала Катерина Мурована, з якою команда «Баби Єльки» вже співпрацювала під час зйомок серіалу «Баба Єлька. Експедиція на піч» у 2021 році.


«Людство розповідає історії з часів наскельного живопису. І, виходить, що наш проєкт - це просто частина цієї споконвічної традиції: розповідати історії, передавати досвід, рефлексувати, ділитися, проживати. Це бажана, вилюблена і вимріяна робота, яка створюється зараз як ресурс Добра і Світла для кожного, як місце проживання, прийняття і безпеки. Це робота, в яку я вірю усім серцем»,- розповіла Катерина Мурована.

У зйомках першої серії також узяв участь Ігор Крушеницький – член проєкту «Баба Єлька», журналіст «Нової газети», який нині мобілізований і служить на Південному напрямку фронту.