Скільки заробляють кропивничани на перепродажі секонд-хенду?

Перегляди: 1437

Культура купівлі вживаного одягу стала невіддільною частиною сучасного способу життя, як у країнах Європи та Америки, так і в Україні. За останнє десятиліття секонд-хенди стали не лише місцем, де можна знайти якісні речі за доступними цінами, а й джерелом доходу для тих, хто знає що шукати. Журналіст CBN дізнався, скільки можна заробити на перепродажі вживаного одягу та чому купівля у «секондах» є такою популярною.

Першочергово секонд-хенди - це магазини вживаного одягу, який привезли з країн Європи. Вроздріб він продається на кілограми, таким чином щотижня в «завоз» (нова поставка товару) ціна за кілограм найвища та знижується протягом тижня, або ж є варіанти, коли ціна виставлена за одиницю товару.

photo_2024-05-10_14-52-21 Відвідувачі секонд-хендів - абсолютно різні люди, є дійсно ті хто, не може придбати собі одяг дорожче та економить таким чином, для когось пріоритетними є питання екології, проте є багато тих (переважно молодь), хто намагається знайти речі відомих брендів, чи щось ексклюзивне, щоб продати дорожче.

Соцмережі та маркетплейси на кшталт OLX переповнені профілями та оголошенням, в яких з великою націнкою продають вживаний одяг. Ціни на деякі пропозиції дивують, адже за такі гроші можна придбати нові речі менш відомих брендів. До прикладу є багато оголошень, де продають придбані в секонд-хендах куртки по 5-7 тисяч гривень.
photo_2024-05-10_15-12-58

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Мій гардероб на 70% складається з секонду, знайти можна абсолютно всі бренди, навіть преміум бренди. Переважно ходжу в останні дні перед завозом, щоб магазин був пустий від покупців і перекупів. В такі дні легше знайти щось ексклюзивне, бо стандартне розібране. Головне звертати увагу на тканину, бо часто на дотик можна знайти елітну річ. В останні дні знаходила речі різних відомих брендів: Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Boss, Armani, Burberry і т.д. Взуття важко знайти в ідеальному стані, але серед знахідок є Adidas, Salomon, Dr.Martens та Nike за безцінь», - розповіла активна відвідувачка секонд-хендів Юлія.

За підсумками опитування CBN 62% наших читачів скупляються в секонд-хендах виключно для себе та родини, 35% не купують такі речі, 2% - шукають одяг як на перепродаж, так і для себе, 1% - лише для продажу. Це не точно відображає дійсність, оскільки нашою цільовою аудиторією меншою мірою є школярі та студенти, багато з яких і займаються купівлею для продажу.

photo_5327852243325671962_y Поспілкувавшись з перекупом, який час від часу заробляє на вживаних речах, вдалось дізнатися, що найбільшу цінність наразі становлять вінтажні речі від певного переліку шанованих брендів, таких як: Stone Island, CP Company, Burberry тощо. Саме за таким полюють охочі підзаробити, подібні товари можуть коштувати сотні доларів на сторінках маркетплейсів та соцмереж.

photo_2024-05-10_15-12-35

Кропивничанин говорить, що в нашому місті реально заробляти близько 20 тисяч гривень на місяць, перепродаючи одяг, проте для цього до секонд-хендів треба ходити як на роботу - щодня. Охочих таким чином заробити вистачає, тому нерідко в день завозу біля входу трапляється масова штовханина та сутички.

IMG_20230901_085451_05_10_2024

Окрім заробітку важлива також і основна функція одягу, чи не шкідливо його носити для сюжету CBN розповідав лікар Дмитро Корольков:

«Купувати речі в секонд-хенді настільки ж безпечно, як купувати нові на стихійному ринку, річ у тому, що перед тим, як потрапити до кінцевого користувача, ці речі проходять достатню обробку».

Також лікар додав, що будь-яка людина, маючи мінімальні уявлення про особисту гігієну, пере речі придбані в секонд-хенді, що додає більшої впевненості у їхній чистоті.

IMG_20230901_083947_05_10_2024

Власник оптової бази секонд-хенду Анатолій розповів CBN про те, як ці речі потрапляють до України:

«Пункти прийому, прикладом, у Лондоні. Так, як у нас скупляють макулатуру, у них там скупляють одяг. Ми ж згідно з контрактом платимо їм гроші, даром ніхто не дає. Приблизно з Лондона коштує 4 000 євро логістика. Сам товар є різний, різна якість товару, у середньому добрий товар коштує від чотирьох євро за кілограм. Ми з Італії купуємо білизну за 9,80 євро за кілограм, плюс на ціну лягає розмитнення та логістика». 

Ми знайшли декілька сайтів, на яких можна придбати секонд-хенд великими партіями для подальшого продажу вроздріб. Ціни на такий товар варіюються від 60-80 гривень за кілограм на дешевші сорти товару та до 500-700 гривень за товар стану «Cream», що вважається найвищим сортом. Серед таких речей велика кількість або взагалі нового одягу, або він в ідеальному стані.

photo_2024-05-10_15-12-43Якщо враховувати, що цей бізнес є прибутковим для постачальників, для магазинів та перекупів, можна уявити, якою є кінцева націнка для покупця в мережі Інтернет.

У нашій країні є й люди, охочі нажитись на війні. Так на початку року прикордонники затримали 65-річного жителя столиці, який прямував з Польщі в Україну вантажним автомобілем IVECO. Під час проходження контролю водій повідомив, що переміщує вживаний одяг.

У ході огляду прикордонники спільно з митниками виявили 14,6 тис. кг нового одягу та взуття відомих торговельних марок, їх намагались видати за гуманітарку. Орієнтовна вартість вилученого склала близько 20 мільйонів гривень. Таким же чином знаходяться й ті, хто намагаючись уникнути податків провозить у вигляді гуманітарної допомоги секонд-хенд для подальшого продажу.

Але роздрібний перепродаж не є чимось незаконним, тож поки є ті, хто полює за ексклюзивними речами, будуть і ті, хто їх шукатиме та продаватиме. Попит створює пропозицію.

Фото: Ігор Філіпенко, CBN.