Спалах чуми свиней зафіксували в Тишківській та Гурівській громадах

Перегляди: 254
Фото ілюстративне

На території Тишківської сільської ради Новоукраїнського району та Гурівської сільської ради Кропивницького району зафіксували спалах африканської чуми свиней.

Про спалах АЧС в Гурівській громаді повідомило ГУ Держпродспоживслужби в Кіровоградській області у Facebook.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Фахівці отримали повідомлення про загибель двох свиней на території особистого господарства в селі Варварівка Гурівської сільської ради. Всього там утримувалось 17 свиней.

Зі слів власника, тварини почали хворіти за декілька днів до загибелі. У них спостерігалися погіршення апетиту та спрага, пізніше – хитка хода, загальне пригнічення та повна відмова від корму.

За висновками епізоотичного розслідування та лабораторних досліджень фахівці підтвердили африканську чуму свиней. Наразі фахівці встановили межі епізоотичного вогнища, зону захисту радіусом 3 км (село Варварівка) та зону спостереження радіусом 7 км (села Братолюбівка, Бокове, Дубровине та Ситаєве Гурівської сільської ради Кропивницького району).

Також Новоукраїнська районна державна адміністрація у Facebook повідомила про спалах африканської чуми свиней на території Тишківської сільської ради.

Аби надалі вірусна хвороба не ширилась на території області Новоукраїнський відділ Держпродспоживслужби в Кіровоградській області рекомендує тим, хто утримує поголів'я свиней, посилити профілактичні заходи.

Як зазначається, вірус дуже стійкий, довго зберігається в навколишньому середовищі та швидко розповсюджується серед як і домашніх свиней, так і диких.

Африканська чума свиней – висококонтагіозна вірусна хвороба свиней, яка безпечна для людей. Ефективних засобів профілактики АЧС на даний час не знайшли. У випадку виявлення вогнища інфекції практикується поголівне знищення свиней безкровним методом, а також ліквідація всіх тварин у радіусі 10 км від нього. Трупи свиней спалюють.