Цьогоріч на Кіровоградщині подвоїли обсяг зрошення 

Перегляди: 71
Фото ілюстративне

На Кіровоградщині протягом зрошувального сезону витрати понад 2 мільйони кубометрів води, що удвічі більше, ніж зазвичай.

Про це під час брифінгу в ОВА розповіла начальниця регіонального офісу водних ресурсів у Кіровоградській області Катерина Гайдук.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

П'ять державних зрошувальних систем за цьогорічний сезон зрошення використали 2 160 000 м3 води на поля сільгоспвиробників загальною площею 1,4 тисячі гектар, тоді як зазвичай витрачають 1-1,5 мільйона м3 води. Також у цьому році створили два об'єднання водокористувачів, вони мають наміри збільшити площу поливів удвічі та придбати необхідну техніку.

Як пояснила начальниця регіонального офісу водних ресурсів, такі значні витрати води пов'язані з посушливим та спекотним літом 2024 року.

«Якщо у минулому 63 дозволи на спеціальне водокористування взяли водокористувачі, щоб запровадити зрошення на своїх полях, то цьогоріч вже отримали 76 таких дозволів. Тобто люди планують це використовувати та розвивати таку діяльність», - розповіла Катерина Гайдук.

Наступного року площа зрошення прогнозовано має зрости, оскільки на полях зі зрошенням врожайність підвищується у 2-3 рази.