У Кропивницькому ансамбль «Ексампейя» презентує українські обрядові пісні 

Перегляди: 103

У Кропивницькому ансамбль «Ексампейя» представить глядачам осучаснені обрядові українські пісні весняного періоду.

15 травня о 15.00 у приміщенні Кіровоградського академічного обласного театру ляльок (вул. Преображенська, 3) відбудеться презентація пісень весняного періоду «Весна-красна» у виконанні народного аматорського фольклорного ансамблю «Ексампейя» Кіровоградського обласного Центру народної творчості.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Над проєктом «Пісенно-обрядовий цикл «Пори року» колектив працює один рік. Він має познайомити глядачів із пісенною обрядовістю українців, її різновидами, а також допомогти зрозуміти магічну силу обрядових пісень, які виникли ще за часів язичництва та доповнювалися в епоху Київської Русі.

Ці пісні виконували у різні пори року, щоб мати добрий врожай, примножити щастя у родині та успіх у господарюванні.

Знайомство з пісенно-обрядовим циклом «Пори року» «Ексампейя» розпочинає з програми «Весна-красна», в якій прозвучать пісні, які лунали в обрядах закликання весни, при святкуванні таких весняних свят, як Стрітення, Колодія, Великодня тощо.

Родзинкою програми є те, що старовинні пісні звучатимуть у сучасній обробці.

Довідки за телефоном: 0666342506
Вхід вільний.

Народний аматорський фольклорний ансамбль «Ексампейя» створений у 2012 році. Керівник – Едуард Дикаренко. У репертуарі автентичні українські народні пісні, записані на території Кіровоградської, Рівненської та інших областей України. Частина репертуару виконується a capella, а також у сучасних аранжуваннях із максимальним збереженням старовинної пісенної першооснови.

Колектив – багаторазовий переможець та дипломант престижних фестивалів та конкурсів, зокрема: Міжнародного фестивалю українського фольклору «Берегиня» (м. Луцьк Волинської області), Всеукраїнського фестивалю народної творчості «Червона калина» (м. Кривий Ріг), Всеукраїнського фольклорно-етнографічного свята «Фольк-Фест у Тернополі» (м. Тернопіль), Всеукраїнського фестивалю-конкурсу автентичних колективів на приз імені Гната Танцюри (м. Вінниця), Всеукраїнського фестивалю фольклору (м. Київ), Всеукраїнського фестивалю-конкурсу вокально-хорового мистецтва «Калиновий спів» (м. Кропивницький), Всеукраїнського фестивалю «Відродження українського села, його духовності і культури» (с. Піски Бахмацького району Чернігівської області), Всеукраїнського історико-культурологічного фестивалю «Мамай- Fest» (м. Кам’янське Дніпропетровської області), Всеукраїнського фестивалю козацької пісні (м. Кривий Ріг), обласного свята фольклору «Невичерпні джерела» (м. Кропивницький) та багатьох інших.

повна