У Кропивницькому «Баба Єлька» презентувала паску за старовинним рецептом
В Етнолабораторії «Баба Єлька» представили паску, виготовлену за понад 100-річним рецептом.
«Історія з паскою баби Єльки почалася у селі Розсоховатка Маловисківського району, як і проєкт «Баба Єлька» у далекому 1915 році, бо звідти родом Олена Рибалкіна, відома як баба Єлька. Саме вона пекла паски за цим рецептом у себе в печі»,- розповіла співзасновниця етнолабораторії Інна Тільнова.
Паска виготовлена за максимально наближеним до оригінального рецепта, розміщеного в книзі «Смачна Кропивниччина». У книжці зазначається, що паска готується на коровʼячому молоці, з додаванням смальця та вершкового масла, яєць, борошна, дріжджів, солі та цукру.
Проте паска, яку приготували для дегустації, трохи адаптована: майстри додали родзинок до тіста.
Світлана Буланова, онучка баби Єльки, розповіла, що коли її бабуся готувала тісто на паску, то у хаті мали бути зачинені всі двері та вікна, мала панувати тиша, не можна було голосно сміятися чи розмовляти, а також сваритися та говорити погані слова.
Паска прикрашена пташками, саме так, як прикрашала баба Єлька понад 100 років тому.
Представлену до дегустації паску приготували на одному із хлібозаводів, з 30 квітня придбати такі паски можна буде в Етнолабораторії «Баба Єлька» (вул. Театральна,12).
Фото: Ігор Філіпенко, CBN.