У Кропивницькому обговорюватимуть проблеми збереження та популяризації культури України

Перегляди: 51
Фото: громадська організація «Баба Єлька»

23 жовтня в Кропивницькому зберуться діячі та працівники сфери культури й освіти Кіровоградщини й України, та обговорять проблеми збереження та популяризації культурної спадщини в умовах війни.

Про це CBN повідомила громадська організація «Баба Єлька».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Ми запросили представників громад на круглий стіл, щоб обговорити проблеми, з якими зіштовхуються носії і зберігачі культури в умовах війни і відсутності достатнього фінансування. А також поділитися досвідом боротьби з шароварщиною, відновлення і популяризації культурної спадщини серед молоді. До обговорення залучили відомих і успішних науковців, освітян, громадських діячів з різних міст України і з-за кордону. Це буде бесіда не в форматі "ментор – слухач", а відкритий діалог, співпраця з метою культурного обміну на умовах партнерства», – розповіла кураторка наукового напрямку роботи ГО «Баба Єлька» й організаторка круглого столу Світлана Листюк.

Серед спікерів – керівники державних і приватних музеїв Дніпра, Києва, Покровська, які рятували колекції від окупантів, проводили археологічні розкопки під артилерійськими обстрілами, працювали без світла, тепла і грошей, але зберегли свої культурні надбання. До дискусії також долучаться зберігачі старовини з Олександрівки, Злинки, Олександрії, Попельнастого, Бобринця, Петрового, Родниківки, Малої Виски. Чим локальна історія і культура цікава для міжнародної наукової спільноти і як деколонізувати і власну свідомість, і роботу закладів культури, розповість кандидатка історичних наук, старша наукова співробітниця Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Рильського НАН України Любов Боса.

Графік роботи круглого столу: 09:30 – 10:00 – реєстрація учасників, ранкова кава; 10:00 – 12:00 – перша сесія (виступи спікерів, обговорення); 12:00 – 12:30 – обід; 12:30 – 14:00 – друга сесія (виступи спікерів, обговорення); 15:30 – екскурсія містом, відвідування Етнолабораторії «Баби Єльки». 

Зустріч пройде в Центральноукраїнському обласному краєзнавчому музеї. З організаційних питань можна звернутися за телефоном: 050 264 9556. Контактна особа - Світлана Листюк. 

Ініціатива «Стань агентом «Баби Єльки» реалізується громадською організацією «Баба Єлька» завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), та проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні».