У Кропивницькому розквітли каштани

Перегляди: 480
Фото: Ігор Філіпенко, CBN.

У Кропивницькому попри  прохолоду останніх днів після сакур та павловній містяни можуть насолоджуватися красою білих квітів каштанів.

Вважається, що перші каштани з'явилися в столиці завдяки ченцям Києво-Печерської Лаври, які займалися садівництвом, а згодом поширилися й іншими містами України. 
 
В Європі здавна готують їстівні каштани як десерт або додають як інгредієнт до основних страв. А осінь – найкраща пора, щоб їх зібрати та спробувати, але мова йде виключно про їстівні сорти. Каштани менш калорійні, ніж багато інших видів горіхів. Вони є цінним джерелом антиоксидантів навіть після приготування. 
 
Деревина за текстурою та будовою схожа на дуб, але поступається у міцності. Дерево легко обробляти: просочувати захисними складами, розколювати, клеїти та тонувати. Вироби добре зберігають форму та стійкі до гниття. Деревину застосовують у суднобудуванні, при оздобленні будинків та при виробництві дизайнерських меблів. Раніше зі стволів дерева виготовляли телеграфні стовпи. 
 
Для бджіл чоловічі квітки каштана є джерелом пилку, а жіночі — нектару. Загалом з 1 га насаджень можна отримати 500—600 кг бурштинового меду. Проте він має рідку консистенцію, а іноді й гіркуватий смак, тому цінується не надто високо. 
 
Свіже листя каштана завдяки протизапальній та відновлювальний дії застосовують в косметології та народній медицині. Приготовлена квіткова мазь доглядає шкіру обличчя та зону декольте, а мазь здатна відбілювати шкіру. 
 
Також каштани використовують для фарбування тканин, а опале листя - як підстилку у стайнях або як добриво.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

IMG_1412_04_24_2024IMG_1417_04_24_2024 IMG_1418_04_24_2024 IMG_1419_04_24_2024 IMG_1422_04_24_2024 IMG_1423_04_24_2024 IMG_1424_04_24_2024 IMG_1426_04_24_2024 IMG_1427_04_24_2024 IMG_1428_04_24_2024