У Кропивницькому відбулася пресконференція, присвячена Мандрівному фестивалю документального кіно Docudays UA (фото) 

Перегляди: 55
Фото: Ігор Філіпенко, CBN.

У пресцентрі CBN відбулася пресконференція, присвячена мандрівному фестивалю документального кіно про права людини. З 4 по 14 листопада в онлайн-форматі на Кіровоградщині відбудеться 21 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. 
 
Мандрівний фестиваль функціонує вже понад дванадцять років. Головною метою цієї ініціативи є захист прав і свобод людини, подолання соціальної нерівності, охорона екології, збереження культурної спадщини, а також вивчення причин і наслідків воєн та відновлення справедливості. Кінематограф став основним інструментом для донесення цих ідей. 
 
У Кіровоградщині фестиваль проходитиме шістнадцятий рік поспіль, однак цього разу відкриття відбудеться в онлайн-форматі. Подія триватиме з 4 по 14 листопада. 
 
Центральною темою цьогорічного заходу є «10 років триденної війни, яка триває три століття» — назва, сповнена протиріч, що стала частиною нового українського фольклору. Для кінопоказу організатори обрали шість стрічок від українських та закордонних режисерів. 

«Більшість фільмів 21 мандрівного фестивалю відрізняються тим, що вони короткометражні, що дає змогу більше часу присвятити обговоренню після фільму. Дискусії, на які ми запрошуватимемо місцевих та інших експертів. Також ми плануємо запросити на три покази кінорежисерів і героїв фільмів, з якими також можна буде поспілкуватися онлайн. Тож, долучайтеся до нашого кінопоказу», — розповіла регіональна координаторка Мандрівного Docudays UA у Кіровоградській області Олена Мірхайдарова. 

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

На мандрівному фестивалі представлять всього шість кінокартин, серед них робота нідерландського режисера Вальтера Стокмана «Київські файли». Також відвідувачі заходу матимуть можливість ознайомитися з фільмом режисерів Барбори Халупової та Віта Клусака під назвою «У сітях». Для менших глядачів організатори заходу пропонують переглянути стрічку «Порося Нельсон» нідерландського режисера Аннеке де Лінд ван Венґарден. Глядачі матимуть унікальну нагоду ознайомитися з найтитулованішою стрічкою фестивалю — фільмом «Кіоск» польського режисера Даніеля Стопа, а також із такими роботами, як «Чоботи в ґрунті, руки в землі» Кароліни Ускакович і «Дівчинка далеко від дому» режисерів Аліси Коваленко та Сімона Леренґа Вільмонта. 
 
Після кожного показу відвідувачі Мандрівного фестивалю матимуть можливість обговорити побачене із запрошеними спеціалістами, а в деяких випадках навіть з акторами та режисерами. 
 
Фестиваль триватиме десять днів і, окрім фільмів, включатиме правозахисні події в будинках культури, навчальних і виправних закладах, кіноклубах, хабах та бібліотеках, соціальних центрах. 
 
Детальніше про подію можна дізнатися на сторінці Мандрівного у Facebook та на офіційному сайті фестивалю.

Організатори Фестивалю

- Громадська організація «Докудейз»;

- Українська Гельсінська спілка з прав людини;

- Благодійна організація «Фонд милосердя та здоровʼя»;

- Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв;

- регіональні партнери.

Інформаційні партнери: Медіаплатформа «Вгору», Ресурсний центр ГУРТ.

21 Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції в Україні, Посольства Королівства Нідерландів в Україні та International Media Support.

Фото: Ігор Філіпенко, CBN.
IMG_9958_10_28_2024 IMG_9961_10_28_2024 IMG_9966_10_28_2024 IMG_9969_10_28_2024 IMG_9984_10_28_2024 IMG_9986_10_28_2024 IMG_9990_10_28_2024