У міськраді розглянули петицію щодо безпритульних тварин

Перегляди: 129

У Кропивницькому розглянули проблему збільшення кількості безпритульних собак на території міста.

Про це повідомила Кропивницька міська рада.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua


У Кропивницькій міській раді 03 квітня відбулося засідання постійної комісії з питань житлово-комунального господарства та транспорту, де члени комісії розглянули електронну петицію, яка порушує питання безпритульних собак на території Кропивницького. 

Станом на 3 квітня набрала необхідну кількість голосів: 457 при 450 необхідних.

Авторки петиції пропонують використовувати для боротьби з тенденцією збільшення кількості безпритульних тварин у місті такі заходи:
- вилов, стерилізація і подальше повернення на вулиці міста;
- виділення фінансування для громадських організацій на перетримку безпритульних тварин;
- спонукання жителів міста відповідально ставитися до власного вибору утримання тварин та не викидати їх на вулицю;
– надання розголосу щодо потреб покинутих тварин, які перебувають в притулках.

Ознайомитися з петицією можна за посиланням на платформі електронних петицій.

«Дійсно ми маємо проблему з безпритульними тваринами в громаді. І ця петиція виникла небезпідставно. Але наше управління поставлено законодавством у жорсткі рамки роботи в цьому напрямку. Є рішення виконкому про вилов безпритульних тварин, цим займається комунальне підприємство “Універсал-2005”, там створено спеціальну бригаду, є обладнаний для цього автомобіль. Закон передбачає, що бригада має відловити тварину, далі віддати на стерилізацію у ветлікарні та після перетримки відвезти в той же ареал, де був здійснений вилов», - сказав начальник головного управління житлово-комунального господарства міської ради Віктор Кухаренко.

Як додав Віктор Кухаренко, така практика діяла до початку військових дій, зараз бригада не функціонує, оскільки немає працівників і знайти охочих на цю роботу складно – відповідні звернення направлені до Центру зайнятості. 

Доповнив цю інформацію і запрошений представник поліції — начальник сектору взаємодії з громадами відділу превенції Кропивницького РУП ГУНП у Кіровоградській області Андрій Пахалюк.

«У минулому році до поліцейських громад надійшло більше 100 звернень стосовно безпритульних собак загалом. Із них складено лише сім протоколів за адміністративні правопорушення. Поліція може застосовувати вогнепальну зброю, за такими викликами, коли собака завдає реальної шкоди людині. Не про всі факти нарікань на собак ми знаємо, бо люди не завжди звертаються»,- повідомив Андрій Пахалюк.

Як зазначив Віктор Кухаренко, в бюджеті громади на поточний рік передбачено 400 тисяч гривень: кошти в межах цієї суми виділяються щорічно, їх вистачає на відловлення, стерилізацію та перетримку 50-60 собак.

Проте підприємство не може знайти охочих працівників у бригаду по вилову собак. Тому і в профільному управлінні, і депутати закликали волонтерів громадських організацій, які працюють з безпритульними тваринами просять звернути увагу на таку потребу в кадрах і заохочувати людей отримати оплачувану роботу за своїм напрямком діяльності.

Фінансувати ж громадські організації, які утримують притулки для тварин, як це пропонують авторки петиції, в міській раді не можуть, оскільки це заборонено законодавством.

За результатами голосування члени комісії підтримали створену петицію – вони також обговорили точки взаємодії із членами зоозахисних громадських організацій та з небайдужими містянами, які ініціювали цю петицію.