Угоду щодо інвентаризації земель громад підписали у Кропивницькому 

Перегляди: 104
Фото: CBN

Під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, у Кропивницькому, Всеукраїнські асоціації органів місцевого самоврядування підписали меморандум про співробітництво з органами державної влади.

Угода спрямована на підвищення ефективності управління земельними ресурсами, інвентаризацію земель громад, вдосконаленні нормативно-правової бази з питань вартості земельних ділянок, наповнення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Державного земельного кадастру.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За словами прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, 23% земель не внесені до кадастру, тож меморандум сприятиме прискоренню цього процесу.

Реалізація меморандуму передбачає залучення ресурсів на проведення повної інвентаризації земель та внесення їх до Державного земельного кадастру. Адміністрування земельних податків забезпечить збільшення надходжень до місцевих бюджетів. За підрахунками Уряду, реалізація запланованого принесе додаткові щорічні надходження до місцевих бюджетів до майже 28 млрд грн.

«Зупинка державного контролю через органи місцевого самоврядування призвела до того, що, ми бачимо, роззорюються балки, роззорюються іноді висохлі річки, іноді пасовища», - сказав виконавчий директор «Всеукраїнської асоціації громад» Іван Слободяник.

Це впровадять, зокрема, через надану органам місцевого самоврядування можливість вводити у штат земельних інспекторів. Вони слідкуватимуть аби землю використовували за призначенням та сплачували податки згідно з законодавством.

Документ підписали перша віцепрем’єр-міністерка України – міністерка економіки Юлія Свириденко, виконувач обов’язків міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький, виконувач обов’язків голови Державної податкової служби Тетяна Кірієнко, виконувач обов’язків голови Держгеокадастру Дмитро Макаренко.

Від органів місцевого самоврядування документ підписали виконавчий директор «Асоціації міст України» Олександр Слобожан, голова «Асоціації об’єднаних територіальних громад» Олександр Корінний, виконавчий директор «Всеукраїнської асоціації громад» Іван Слободяник та президентка «Української асоціації районних та обласних рад» Тетяна Єгорова-Луценко.