Від абрикосів до помідорів: як заморозки вплинуть на культури

Перегляди: 107
Ілюстрація згенерована штучним інтелектом

В Україні, зокрема і на Кіровоградщині, суттєво знизилася температура повітря, найбільше заморозки загрожують абрикосам, персикам та ранній суниці.

Про це в коментарі CBN повідомив викладач кафедри землеробства Центральноукраїнського національного технічного університету Микола Ковальов.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Якщо перед заморозками абрикоси не обробили спеціальними препаратами, які полегшують сприймання низьких температур, то практично все загине. Якщо говорити за інші плодові культури, в яких бруньки не розкрилися, є висока ймовірність того, що вони переживуть заморозки, але якщо вже з’являється листя або бутони, то цей урожай також загине», - розказав Микола Ковальов.

Можуть постраждати персикові дерева, які почали квітнути в деяких господарствах. Маленькі деревця можна накрити агроволокном або плівкою, щоб вберегти від холоду, проте якщо дерева вже великі і за ними погано доглядали, то є варіант обрати одну гілку та намагатися врятувати її.

Заморозки також загрожують надраннім і раннім сортам садової суниці, які почали квітнути. Фахівець зазначив, що ті рослини, які вирощують не тунельним методом, коли ставлять дуги та вкривають їх плівкою або агроволокном, а на відкритій місцині та які не обробили спеціальними препаратами, ймовірно, не переживуть заморозки.

Микола Ковальов зазначив, що тепличні культури можуть не пережити заморозки, якщо за ними ненправильно доглядати:

«Якщо говорити про класичні плівкові теплиці з обігрівом, то заморозки на помідори та огірки не вплинуть. Проте, якщо культури ростуть у кустарних теплицях, де, наприклад, дерев’яний, або не дай Боже, залізний каркас і просто плівка зверху без другого шару, без обігріву, то є велика ймовірність, що плоди осиплються і цвіт засохне».

За словами фахівця, заморозки переживуть всі культури середнього або пізнього терміну дозрівання. Наприклад, якщо в абрикоси ще не відкрилися бруньки, то зниження температури їй особливо не зашкодить. Загалом, як зазначив викладач, те, чи переживуть рослини похолодання, в багатьох аспектах залежить від людей, які доглядають за культурами:

«У тих, хто систематично працює, наслідки зниження температури будуть менш відчутні, ніж у людей, котрі нічого не робили. Тому що потрібно враховувати, що зараз заморозки, потім зросте температура, в травні також можуть бути заморозки. І вже ті культури, які пізніше розкриються, от вони, можливо, постраждають набагато більше». 

Щоб зберегти рослини та дерева, Микола Ковальов радить у будь-якому випадку обробляти культури спеціальними препаратами. До заморозків варто обприскувати рослини та дерева хелатними формами бору, цинку та калію, які культури легко засвоюють.

Як повідомляє Український гідрометеорологічний центр у Facebook, заморозки 0-5° по всій Україні триватимуть протягом 8-11 квітня.