Від абрикосів до помідорів: як заморозки вплинуть на культури

В Україні, зокрема і на Кіровоградщині, суттєво знизилася температура повітря, найбільше заморозки загрожують абрикосам, персикам та ранній суниці.
Про це в коментарі CBN повідомив викладач кафедри землеробства Центральноукраїнського національного технічного університету Микола Ковальов.
«Якщо перед заморозками абрикоси не обробили спеціальними препаратами, які полегшують сприймання низьких температур, то практично все загине. Якщо говорити за інші плодові культури, в яких бруньки не розкрилися, є висока ймовірність того, що вони переживуть заморозки, але якщо вже з’являється листя або бутони, то цей урожай також загине», - розказав Микола Ковальов.
Можуть постраждати персикові дерева, які почали квітнути в деяких господарствах. Маленькі деревця можна накрити агроволокном або плівкою, щоб вберегти від холоду, проте якщо дерева вже великі і за ними погано доглядали, то є варіант обрати одну гілку та намагатися врятувати її.
Заморозки також загрожують надраннім і раннім сортам садової суниці, які почали квітнути. Фахівець зазначив, що ті рослини, які вирощують не тунельним методом, коли ставлять дуги та вкривають їх плівкою або агроволокном, а на відкритій місцині та які не обробили спеціальними препаратами, ймовірно, не переживуть заморозки.
Микола Ковальов зазначив, що тепличні культури можуть не пережити заморозки, якщо за ними ненправильно доглядати:
«Якщо говорити про класичні плівкові теплиці з обігрівом, то заморозки на помідори та огірки не вплинуть. Проте, якщо культури ростуть у кустарних теплицях, де, наприклад, дерев’яний, або не дай Боже, залізний каркас і просто плівка зверху без другого шару, без обігріву, то є велика ймовірність, що плоди осиплються і цвіт засохне».
За словами фахівця, заморозки переживуть всі культури середнього або пізнього терміну дозрівання. Наприклад, якщо в абрикоси ще не відкрилися бруньки, то зниження температури їй особливо не зашкодить. Загалом, як зазначив викладач, те, чи переживуть рослини похолодання, в багатьох аспектах залежить від людей, які доглядають за культурами:
«У тих, хто систематично працює, наслідки зниження температури будуть менш відчутні, ніж у людей, котрі нічого не робили. Тому що потрібно враховувати, що зараз заморозки, потім зросте температура, в травні також можуть бути заморозки. І вже ті культури, які пізніше розкриються, от вони, можливо, постраждають набагато більше».
Щоб зберегти рослини та дерева, Микола Ковальов радить у будь-якому випадку обробляти культури спеціальними препаратами. До заморозків варто обприскувати рослини та дерева хелатними формами бору, цинку та калію, які культури легко засвоюють.
Як повідомляє Український гідрометеорологічний центр у Facebook, заморозки 0-5° по всій Україні триватимуть протягом 8-11 квітня.