Виробництво молока та м'яса на Кіровоградщині зростає попри меншу кількість поголів'я

Попри скорочення поголів’я великої рогатої худоби в Кіровоградській області, виробництво молока та м’яса зростає.
Про це CBN повідомили у Департаменті агропромислового розвитку Кіровоградської ОВА.
Молочне скотарство та свинарство залишаються головними напрямами тваринництва, які формують основну частку валового виробництва. За 2024 рік валовий надій молока становив близько 261,3 тис. тонн, а жива маса реалізованих на забій тварин — 78,9 тис. тонн. Значну частку промислового м’яса займає свинина, поголів’я якої залишається відносно стабільним.
Менші обсяги виробництва зосереджені у птахівництві, вівчарстві, козівництві та бджільництві, а також у господарствах малого масштабу, які забезпечують локальний ринок яйцями, овчиною, молоком та медом.
За січень–серпень 2025 року виробництво м’яса склало 53 тис. тонн, молока — 171 тис. тонн, яєць — 305,8 млн штук. Понад 80% м’яса виробляють сільгосппідприємства, а більше 70% молока та понад 98% яєць — особисті селянські господарства.
Попри скорочення поголів’я великої рогатої худоби та птиці, виробництво молока та м’яса зросло завдяки утриманню високопродуктивних порід у господарствах підприємств. Станом на 1 вересня 2025 року в усіх категоріях господарств налічувалося 65,3 тис. голів ВРХ (з них 32,9 тис. корів), 187,3 тис. свиней, 32 тис. овець та кіз, 5,3 млн птиці.
Основними причинами скорочення поголів’я залишаються високі ціни на корми та енергоносії, витрати на ветеринарію та гігієну, демографічні фактори та економічний тиск на господарства населення. Водночас свинарство демонструє відносну стабільність і навіть невелике зростання виробництва.
Як повідомляло CBN, за час повномасштабного вторгнення на Кіровоградщині поголів’я сільськогосподарських тварин скоротилося: велика рогата худоба — на 16%, свині — на 5,5%, овець та кіз — на 21,5%. Більшість ВРХ та овець із козами утримується у приватних господарствах, а свині та птиця — на агропідприємствах.
Попри зменшення поголів’я, виробництво яєць і молока зросло завдяки використанню високопродуктивних порід. Лідерами виробництва залишаються Кропивницький район (м’ясо) та Олександрійський район (молоко).