За рік на 52% зросла ціна борщу в Україні

В Україні вартість приготування борщу за рік збільшилася на 52% і становить 222 гривні.
Про це повідомляє Український клуб аграрного бізнесу.
Розраховували продукти на 3 літри борщу: 250 грамів капусти, 500 грамів буряка, 300 грамів картоплі, 150 грамів моркви, 100 грамів цибулі, 2 столові ложки томатної пасти, 30 мілілітрів олії, 500 грамів свинячих ребер, а також сіль, перець і лавровий лист за смаком. Це обійдеться у 222 гривні, що свідчить про зростання вартості борщу за рік на 52%. До прикладу, минулого року у травні ціна страви дорівнювала 146 гривень.
Також зазначається, що за місяць зростання вартості такого набору склало 19%.
Якщо до цього переліку додати дві скибки батона вагою 50 грамів, столову ложку сметани (25 грамів) та зубчик часнику (вагою 5 грамів), то ціна страви зросте до 232 гривень. Минулого місяця вартість була 195 гривень.
Що стосується окремих інгредієнтів, то ціна на 300 грамів звичайного буряка становить 14,1 гривні, 200 грамів моркви — 9,98 гривні, 140 грамів томатної пасти — 35,08 гривні, 500 грамів капусти — 36,2 гривні, а 500 грамів свинячих ребер обійдуться покупцям у 109,5 гривні. Здорожчання моркви, капусти та буряка спровоковане скороченням пропозиції на ринку.
Ціни на ріпчасту цибулю сезонно зростають — середня роздрібна ціна становить 29,9 грн/кг, що майже в 2 рази більше, ніж місяць тому.
А от ціна на стару картоплю, навпаки, знизилася за останній місяць на 2% в середньому — до 34,4 грн/кг — через появу на прилавках магазинів молодої картоплі, вартість якої складає 80-130 грн/кг. Проте зі збільшенням пропозиції знизиться й ціна на цей продукт. Тенденція до зростання цін може зберегтися аж до липня.
Інфографіка: Український клуб аграрного бізнесу.