За тиждень з ознаками ГРВІ до лікарів звернулися 570 кропивничан 

Перегляди: 83
Фото: Ілюстративне

На минулому тижні у місті Кропивницький звернулися за медичною допомогою 570 осіб з ознаками гострих респіраторних вірусних захворювань, наразі захворюваність на ГРВІ на 21,1% нижча за епідемічний поріг.

Про це на брифінгу повідомила головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«З початком холодної пори року стартує епідемічний сезон підйому захворюваності на грип та ГРВІ. Щороку підсезон починається з 40-го тижня поточного року і закінчується на 20-му тижні наступного року. У цьому році він розпочався 30 вересня і триватиме до травня», — зазначила Оперчук.

У минулому сезоні на грип та ГРВІ перехворіло 4,8 мільйона українців, що на 23% більше, ніж у попередньому сезоні. Також зафіксували 1035 летальних випадків по всій країні, з них 82 людини померли через ускладнення від грипу, а 953 — через COVID-19. Серед загиблих — троє дітей віком до 10 років. Крім того, в Україні фіксували випадки одночасного захворювання на грип і COVID-19.

Надія Оперчук також повідомила про ситуацію на Кіровоградщині в минулому сезоні:

«Тоді перехворіло 128 405 осіб, з них найбільше — діти віком від 5 до 14 років. Госпіталізували 6607 пацієнтів, летальних випадків у Кіровоградській області не було». 

Наразі епідеміологічна ситуація в області є відносно спокійною, однак лікарка підкреслила важливість профілактики та вакцинації від грипу та ГРВІ.

Також,  головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області повідомила про ситуацію в області станом на зараз:

«Наразі в області ситуація з ГРВІ стабільна. Захворюваність не перевищує епідемічного рівня — на минулому тижні захворіло 371,91 на 100 тисяч населення. Лабораторно підтверджених випадків грипу не виявлено», — додала Оперчук.

Захворюваність на ГРВІ на 21,1% нижча за епідемічний поріг. На минулому тижні до лікарень області госпіталізували 180 осіб, з них 118 — діти. У місті Кропивницькому звернулися за медичною допомогою 570 осіб, показники залишаються в межах норми.

Протягом найближчих тижнів до аптечних мереж області доставлять 250 тисяч доз вакцин французького та корейського виробництва. Варто зазначити, що вакцинація проти грипу не входить до переліку обов'язкових і безоплатних щеплень. Однак, у рамках співпраці з міжнародною ініціативою ІПВ, Україна отримала 30 тисяч доз вакцини, які безкоштовно розподілені серед медичних працівників. Кіровоградщина отримає свою частину вакцин уже цього тижня.

На завершення брифінгу Оперчук зазначила, що усі медичні заклади Кіровоградщині підготувалися до нового сезону, а також розповіла про умови, за яких заклади освіти відправлятимуться на карантин:

«У разі, якщо 20% учнів або відвідувачів освітніх закладів захворіють на ГРВІ, школа повинна подати відповідне звернення до органів виконавчої влади для тимчасового припинення навчального процесу».