Жителі Кіровоградщини можуть отримати «Національний кешбек»

Перегляди: 246

В Україні запрацювала програма «Національний кешбек», жителі Кіровоградщини зможуть отримати кешбек за купівлю українських товарів.

Про це на брифінгу розповіла директорка департаменту економічного розвитку та торгівлі Кіровоградської ОВА Наталія Ревенко.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Національний кешбек – державна програма, яка повертатиме громадянам 10% від витрачених коштів на українські товари чи послуги. Це схоже на класичний кешбек, який пропонують банки чи магазини, але організований державою в масштабах всієї країни. При цьому повернення коштів не поширюється на підакцизні товари – як-от алкоголь, тютюнові вироби та пальне.

«Якщо ви зареєструєтеся в даній програмі, вам буде щомісячно нараховуватися 10% від суми придбаних вами споживчих товарів. Але ліміт на одну людину на місяць не більше трьох тисяч гривень, і обов'язково - це лише за безготівкову оплату», - зазначила Наталія Ревенко.

Виробники та продавці приєднуються до проєкту добровільно через «Дію», споживачі через банки, перелік банків розширюється.

Виробники додають до переліку товари зі штрих-кодами відповідними до міжнародного класифікатора GS1, тобто штрих-коди, які починаються з цифр «482», надалі система буде вдосконалюватись.

Інформація про транзакції буде передаватися через «Дію», до єдиної системи, яка вираховуватиме придбані товари українського виробництва.

Споживачі реєструються у програмі за допомогою додатку банку, оформлюють собі віртуальну картку, або фізичну у відділенні банку, скупляються та щодня можуть бачити в «Дії» кількість накопиченого кешбеку. На «кешбек-картку» гроші будуть нараховуватись раз на місяць одним платежем до 20 числа наступного місяця.

Розраховуватись «карткою-кешбек» можна за будь-які споживчі товари українського виробництва, за виключенням підакцизних товарів, також поширюється на ліки українського виробництва.

Кошти можна буде витрачати на медичні послуги, спорт, кіно, заклади харчування, комунальні платежі, транспорт, мобільний зв'язок, окрім цього кешбек можна пожертвувати на ЗСУ, благодійність чи придбати військові облігації.

Директорка департаменту економічного розвитку та торгівлі також наголосила: «Окрім цього передбачається інтеграція з «Дією», користувач зможе навести свій смартфон на штрих-код товару та перевірити чи є на нього кешбек».

Для того, щоб продавцям приєднатися до програми, вони мають бути на загальній системі оподаткування, подати заявку через портал «Дія», та підтвердити її електронним підписом. Виробники ж мають подати заявку про включення до переліку українських виробників, зареєструватись в «Дії» та підтвердити заявку електронним підписом.

Кешбек нарахований за 2024 рік можна буде використати до 31 грудня 2025 року, програма є експериментальною та в разі успіху може бути продовжена.