Жителів Кіровоградщини закликають дотримуватися заходів проти ботулізму

Перегляди: 189
Фото: ГУ Держпродспоживслужби в Кіровоградській області

Жителів Кіровоградщини закликають дотримуватися заходів проти гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, адже в Україні в початку поточного року вже зафіксували 6 випадків ботулізму з 7 постраждалими, летальних випадків не було.

Про це повідомило ГУ Держпродспоживслужби в Кіровоградській області у Facebook.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Зазвичай пік захворюваності на гострі кишкові інфекцій та харчові отруєння припадає на літній період. Але в умовах війни санітарно-епідемічна ситуація щодо цих захворювань нестійка в будь-яку пору року.

У Кіровоградській області за І квартал 2024 року спалахи ГКІ, харчових отруєнь не реєструвались. У минулорічній обласній статистиці за аналогічний період зафіксований 1 груповий випадок харчової токсикоінфекції з 4 потерпілими.

Також в нашій області за І квартал 2024 року випадки ботулізму не реєструвалися. За аналогічний період минулого року був зареєстрований 1 випадок ботулізму з 2 потерпілими мешканцями села Піщаний Брід Новоукраїнського району Кіровоградської області (мати 33 років та дитина 1 рік 8 місяців), пов’язаний з вживанням м’ясної тушонки домашнього приготування.

Для запобігання виникнення спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, харчових отруєнь важливо дотримуватися наступних рекомендацій:

  • забезпечити організацію профілактичних протиепідемічних заходів (дотримання санітарно-гігієнічного, дезінфекційного режимів та проведення дератизаційних, дезінсекційних заходів на об'єктах, в установах, підприємствах тощо),

  • забезпечити організацію та контроль за безпекою та якістю водозабезпечення, харчування, умовами середовища життєдіяльності людей (на підприємствах, в організованих колективах, в місцях масового перебування людей, проживання тощо),

  • варто дотримуватись виробничої, особистої гігієни з використанням миючих, дезінфікуючих засобів відповідно до їх застосування, а також технологічних процесів щодо зберігання, приготування продуктів харчування, готових страв,

  • не ігнорувати альтернативи дотримання умов гігієни (вологі серветки, антисептики, фільтрування води для господарсько-побутових потреб), забезпечення питною водою (фасована вода промислового виробництва, фільтрувальні пристрої та обов'язкове кип'ятіння, використання перевірених нецентралізованих джерел водопостачання, офіційних засобів очищення та дезінфекції води), зберігання харчових продуктів (холодильні, морозильні сумки, холодові елементи, портативні пристрої електроживлення для підтримання температурного режиму).

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання чи отруєння необхідно терміново звернутись до найближчої медичної установи.