Зі школи - до шахти. Жінки на Кіровоградщині все частіше опановують «чоловічі» професії 

Перегляди: 93
Фото: Ілюстративне

На Кіровоградщині все більше жінок влаштовуються на «чоловічі» професії, оскільки в Україні спостерігається дефіцит робочої сили. 

Про це на брифінгу повідомила начальниця управління реалізації політики зайнятості Кіровоградського обласного центру зайнятості Тетяна Кеслер. 

Повномасштабне вторгнення росії на територію України суттєво трансформувало ринок праці. Сьогодні до війська мобілізують кваліфікованих працівників, через що в українській економіці виникає дефіцит робочої сили на традиційно «чоловічих» вакансіях. 

Це створило можливість для жінок спробувати себе в нетипових для себе професіях, як розповіла Тетяна Кеслер: 

«Попри те, що у 2017 році офіційно скасували поділ професій на "чоловічі" та "жіночі", на практиці частина вакансій орієнтувалась переважно на чоловіків або жінок. Однак сьогодні ситуація змінилася — мобілізація забрала з робочих місць кваліфікованих працівників, і роботодавці все частіше приймають на роботу жінок. Слід зазначити, що змінилася також структура ринку праці та склад безробітних, які звертаються до служби зайнятості. Якщо 5–6 років тому кількість безробітних чоловіків і жінок була приблизно рівною, то сьогодні цей показник суттєво змістився в бік жінок. З початку року до Кіровоградської обласної служби зайнятості звернулися близько 14 тисяч осіб, з яких понад 11 тисяч — жінки. Сьогодні вже очевидно, що середньостатистичний кандидат на вакансію — це жінка, і ця частка лише зростає. Серед більш ніж 5 тисяч працевлаштованих, які цього року звернулися за допомогою до центру зайнятості, 80% — це жінки. Серед ВПО до центру зайнятості вже звернулося 133 особи серед них 99% - це жінки».
Тетяна Кеслер також розповіла, що є вже приклади того, як жінки влаштувалися на посади водіїв транспортних засобів, стовбуровими у шахтах, очисницями стічних вод та машиністками конвеєра у шахтах. Раніше вони працювали вчительками, продавчинями або бухгалтерками.
«Ще у вересні цього року до програми “Ваучер на навчання” внесли чергові зміни. Перелік професій та спеціальностей, який нещодавно налічував 124 позиції, доповнили, і тепер він включає 155 напрямків. Це робітничі професії та спеціальності, зокрема машинобудування, медицина, цивільний захист. Є багато цікавих пропозицій, які дозволяють суттєво розширити коло осіб, які можуть підвищити свою конкурентоспроможність і успішно конкурувати на ринку праці на рівних з іншими» - розповіла Тетяна Кеслер. 

Наразі на ринку праці спостерігається дефіцит робочої сили, тому як державні, так і приватні компанії стали менше зважати на стать та досвід роботи потенційних кандидатів, тому роботодавець тепер частіше почали приймає на роботу навіть студентів. Також для охочих опанувати нову професію існує програма «Ваучер на навчання» яка недавно отримала деякі оновлення.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua