З’явилося нове відео участі ПВК уродженця Кіровоградщини у боях під Дебальцевим

Перегляди: 1440

З’явився ще один доказ участі приватної військової компанії «Вагнер» у боях за Дебальцеве.

Про це з посиланням на розслідування DFRLab, повідомляє Bellingcat.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Відео зняли взимку 2015 року. На ньому - бійці ПВК «Вагнер» рухаються в напрямку Дебальцевого, щоб взяти участь у боях.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=RE4UgEXhUXM

Відео взяли з флеш-диску, який українські бійці захопили як трофей. Воно складається з десяти коротких кліпів.

На першому нічному записі видно, як вулицею йде важка техніка, причому найманці «Вагнера» стверджують, що це «наші», пише «Українська правда». Хоча на перший погляд місце зйомки нічного відео визначити неможливо, завдяки порівнянню знаку пішохідного переходу і дерева, ледь видимих на «Яндекс.Панорамах» і на відео з реєстратора, вдалося визначити, що відео знято на заході Луганська.

Далі на нічному відео найманці «Вагнера» проїжджають повз модифікований бронеавтомобіль «Выстрел», який використовується виключно російськими прикордонниками. Машина має бортовий номер 211.

Той же «Выстрел» видно знову на іншому уривку, цього разу при світлі дня.

Найбільш простою виявилася геолокація відео проїзду колони через Краснодон: чітко видно стелу з назвою міста.

Ближче до кінця відео найманці «Вагнера» прибувають на місце, де знаходиться велика кількість важкої техніки, в тому числі великовантажні вантажівки «КамАЗ» і тягачі МТ-ЛБ з встановленими на них зенітними знаряддями.

В останніх кадрах відео найманці «Вагнера» - в бою, де їх підтримують машини «Выстрел» з колони під номерами 221, 223 і 232, причому номер останнього замазаний. Кадри бою зняті в полі на північ від Дебальцевого. Euromaidan Press підтвердили геолокацію, порівнявши розташування лінії електропередачі й форму лісистої області.

ПВК «Вагнер» – нелегальна приватна російська військова компанія, бійці якої брали участь у кількох конфліктах, у тому числі й на Донбасі. Вони неодноразово отримували державні нагороди від президента Росії Володимира Путіна за неопублікованими указами.

Керівник компанії – підполковник запасу російської армії Дмитро Уткін (позивний – Вагнер, на честь німецького композитора Ріхарда Вагнера). Він народився 1970 року в Смоліному Кіровоградської області. Там закінчив школу й виїхав до Росії. До 2013 року командував загоном спеціального призначення головного розвідувального управління Росії.

Нагадаємо, учасники дослідницької групи Bellingcat у рамках спільного розслідування з The Insider дійшли висновку, що Андрій Іванович з позивним «Оріон», який фігурує в матеріалах міжнародного розслідування катастрофи рейса MH17, – це офіцер ГРУ Олег Володимирович Іванніков 1977 року народження.

Іванніков з 2006 по 2008 рік був міністром оборони Південної Осетії. У 2014 році він поїхав в зону українського конфлікту: там він координував дії ПВК «Вагнер» і відповідав за взаємодію з адміністрацією ЛНР.

Boeing авіакомпанії Malaysia Airlines, що летів рейсом MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, збили над Донбасом у липні 2014 року. Загинули всі 298 чоловік на борту.

Міжнародна слідча група 24 травня оприлюднила новий звіт про катастрофу MH17, в якому стверджується, що лайнер був збитий «Буком», що належить російській 53 зенітній ракетній бригаді ППО з Курська.

Власті Нідерландів та Австралії 25 травня офіційно поклали на Росію відповідальність за збиття лайнера. Країни закликали Москву до переговорів і попередили про можливість звернення до міжнародного суду.

Росія заперечує причетність до катастрофи MH17. Міноборони заявило, що ракета, представлена міжнародною комісією, не перебуває на озброєнні російської армії.